Искът на Комисията за установяване на двойно неизпълнение на задълженията от страна на България в областта на замърсяването на въздуха е недопустим, смята Съдът на ЕС.

Свързани новини

16.03.2023 13:25

Европейският съд отхвърли искане на ЕК България да бъде глобена за чистотата на въздуха

Видян 681 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Висшият съд на ЕС определи като недопустим иск на Европейската комисия срещу България, с който тя иска страната да бъде глобена, че не съблюдава европейските стандарти за чистотата на въздуха.


В решението си от четвъртък Съдът на ЕС постановява, че към момента на подаване на иска Европейската комисия не е изпълнила задължението си да докаже, че България продължава да не изпълнява изискванията за чистота на въздуха според Директивата за чистотата на атмосферния въздух.


"Комисията не твърди, нито установява prima facie с изискваната яснота, че решение Комисия/България от 5 април 2017 г. все още остава да бъде изпълнено към референтната дата, а именно 9 февруари 2019 г.", се казва в решението на съда.


България беше осъдена за превишаване на пределно допустимите норми на замърсяване с фини прахови частици през 2017 г., като година по-късно Европейската комисия й изпрати уведомително писмо, с което иска да й бъдат представени мерките, които властите вземат за подобряване на качеството на въздуха.


Именно това писмо е в основата на втория иск за налагане на глоба на България, който сега беше разгледан от магистратите в Люксембург.
В решението си съдът казва, че "комисията е длъжна не само да проверява по време на цялата досъдебна процедура и преди издаването на официалното уведомително писмо дали въпросното съдебно решение междувременно не е било изпълнено, но и в това уведомително писмо да твърди и prima facie да
установи ясно, че съдебното решение все още няма да е изпълнено към референтната дата".


Съдът признава като доказано неспазването на европейското законодателство от 2007 до 2016 г., но добавя, че в иска на Европейската комисия липсват подробни разяснения и фактически анализ за продължаващо отклонение от изискванията на европейското законодателство за периода от произнасянето по първото дело на 5
април 2017 г. до референтната дата - 9 февруари 2019 г.


Така според магистратите не може да бъде установено дали към датата на завеждане на иска за глобата България може да бъде упрекната, че не е предприела всички необходими мерки за изпълнението на разпорежданията на съда от 2017 г.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 16.03.2023 14:26

    бил гейтс изхвърля незаконно аерозоли над нашите села и градове, като резултатът е чувствително намаление на земеделската продукция, особено на открити площи, и затопляне на климата, както учени в Мексико са установили и са забранили на въпросното същество да спонсорира отровните аерозоли над тяхната държава. Редукционният напън е повсеместен, само кръгли идиоти не схващат и са готови да хрупат скакалци, вместо да си изчистят държавата от врагове.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

козирог