Най-често се разследват измами със средства, които не са свързани с обществени поръчки  - 94 случая, на второ място са обществените поръчки - 45, 16 случая са за предполагаема корупция, 11 за злоупотреби. Най-често се разглеждат случаи, свързани със земеделието - 42, регионалното развитие - 25 и други програми на ЕС - 22.

Свързани новини

01.03.2023 10:17

Европейската прокуратура води 143 разследвания у нас по съмнения за измами

Видян 1017 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Европейската прокуратура води 143 разследвания в България за измами с европейски средства. Щетите от тези престъпления се оценяват на общо 492,6 милиона евро. 101 от делата са започнали през 2022 г., като щетите по тях са 176,3 млн. евро.


Това се вижда от годишния доклад за работата на ръководената от Лаура Кьовеши Европейска прокуратура (ЕППО), публикуван вчера. Данните в доклада обхващат периода до края на м.г. Документът не цитира конкретни казуси.
16 от висящите разследвания на ЕППО в България са за корупция, показват още данните. Така страната ни се подрежда на второ място сред 22 държави, участващи в ЕППО по брой дела за корупция.


Пред нас е само Италия с 19. 13 са в Хърватия, в Румъния са 12. В останалите държави са под 10, като в 8 държави изобщо няма дела за корупция с европейски средства - Австрия, Естония, Финландия, Германия, Латвия, Люксембург, Нидерландия, Словакия и Словения.


По искане на ЕППО в България са наложени запори за 6,5 милиона евро. В съда обаче виси само едно дело на ЕППО, а за м.г. се отчита само една присъда.
Разбити по вид, сред разследванията на европейската прокуратура в България има за: измами с изплатени пари, които не са свързани с обществени поръчки - 94, обществени поръчки - 45, измами с ДДС - 4, пране на пари - 3.


Като примери за измами, които не са свързани с обществени поръчки, от ЕППО сочат искания на евросубсидии с фалшиви декларации, подаване на документи със завишени допълнителни разходи, манипулиране на финансови отчети, за да се увеличи сумата на плащанията, разпределени по субсидии за научни изследвания, искане и получаване на двойно финансиране.


Най-много са разследванията в сектора на земеделието - 42, следват регионалното развитие с 25 и други програми на ЕС - 22.


Българските власти са подали 204 сигнала, частни лица - 36. 9 сигнала са постъпили от институции на ЕС.


Докладът на ЕППО излиза и на фона на проблемите на българския офис на институцията - напускащите делегирани прокурори и администрация, заради които Кьовеши прати и проверяващ екип в България.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 прокуратура само на хартия 01.03.2023 14:08

    Като няма българска, която е мафиотизирана и се е сляла с престъпността, съвсем нормално е Кьовеши да ги подпука. Има едно дело на Здравната каса срещу Пирогов за източване на милиони и прокуратурата вместо за държавата работи за мафията с бели престилки, само едно от многото....

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

козирог