Канцлерът на Германия Олаф Шолц в Бундестага

Свързани новини

07.04.2022 09:23

Европа трябва да "стъпи на краката си", когато става въпрос за енергийните доставки: Шолц

Видян 1440 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Германският канцлер Олаф Шолц призова Европейския съюз да използва единството, което блокът постигна по отношение на войната на Русия в Украйна, и да го приложи за важни реформи в областта на климата, съобщава Политико.




По време на едночасовата сесия за въпроси и отговори в германския парламент Шолц заяви, че руският президент Владимир Путин е "пресметнал погрешно" единството на ЕС в налагането на санкции срещу Москва и предоставянето на оръжия и финансова помощ на Киев.




"Сега трябва да използваме това единство, за да постигнем голям напредък в Европа, така че да се получи импулс, който да надхвърли границите й", заяви канцлерът.


 


Шолц заяви, че основният приоритет е да се ускорят реформите в областта на климата, за да се премине към производство на енергия от възобновяеми източници и да се намали уязвимостта, произтичаща от зависимостта от чуждестранни доставки.




"Според мен е важно сега да покажем солидарност при справянето с предизвикателствата, породени от руската агресия и икономическите последици от санкциите", каза той. "А това означава преди всичко, че трябва да гарантираме, че Европа ще стъпи на собствените си крака, що се отнася до енергийните доставки, и ще стане независима от изкопаемите ресурси, особено от необходимостта да внася въглища, нефт и газ. "




Напоследък обаче ЕС изпитва трудности да запази единството, което намери в първите дни на войната, като някои страни призовават за бърза забрана на руския енергиен внос, докато Берлин и други страни твърдят, че това би било твърде скъпо и би довело до рецесия в Европа.


 


 


Призивът на Шолц отразява нарастващата загриженост на германското правителство относно бавното темпо на законодателните обсъждания в страните от ЕС на пакета "Подготвени за цел 55" - стълб от плана на блока за опазване на климата "Зелена сделка".




Германия напразно се опитваше да вмъкне в заключенията на неотдавнашната среща на върха на Европейския съвет формулировка, която да подчертае значението на преминаването на ЕС към възобновяеми енергийни източници за по-широката сигурност на блока.




Запитан за руско-украинските мирни преговори, Шолц подчерта, че не бива да се позволява на Москва да диктува на Украйна условията на споразумението. Той заяви, че Киев вече е направил "голяма отстъпка спрямо агресора", като се е съгласил да обсъди възможността за неутралитет на Украйна.


 


 


Позовавайки се на масовите убийства в киевското предградие Буча, Шолц даде да се разбере, че Берлин - както и други западни столици - не се съмнява, че руските сили са извършили военни престъпления, пише Политико.




"Преди да се оттеглят, руските войници извършиха масово убийство на украински цивилни граждани, включително деца, жени и старци", каза той и добави: "Убийството на цивилни граждани е военно престъпление. Ясно е, че извършителите и техните ръководители трябва да бъдат подведени под отговорност. "


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

рак