Свързани новини

04.07.2012 17:18

Европа окончателно отхвърли АКТА

Видян 1530 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейският парламент отхвърли спорното търговско споразумение за борба с фалшифицирането АКТА (Anti-Counterfeiting Trade Agreement - АСТА). С голямо мнозинство депутатите в Брюксел гласуваха против споразумението, което застрашава свободата в интернет и спорът за него бе породен още с предложението му. 

След отрицателния вот на ЕП споразумението не може да влезе в сила в Европейския съюз.

Поддръжниците на договора искаха решаващото гласуване да бъде отложено, но членовете на Европейския парламент решиха да не отлагат повече решението. Така споразумението АКТА бе отхвърлено с 478 гласа „против”, едва 39 „за” и 165 въздържали се. 

Левицата, зелените и повечето либерали в Европарламента подчертаха опасното естество на текста, който разрешава на интернет доставчиците, под претекста за борбата срещу нелегалното сваляне на файлове, да дават на правоносители IP адресите на заподозрени интернет потребители. Членовете на групата на Европейския свободен алианс държаха плакати по време на гласуването „Демокрация, здравей! Чао АКТА!“. 

По-рано всички 5 парламентарни комисии, разглеждащи документа, препоръчаха той да не бъде приет.

„Удовлетворен съм, от това че Парламентът последва препоръката ми за отхвърляне на AКTA“, заяви докладчикът Дейвид Мартин, повтаряйки мнението си, че споразумението е твърде неясно формулирано и създава възможности за неправилно тълкуване, което да застраши свободата на гражданите. От друга страна, той обърна внимание и на нуждата от намиране на алтернативни начини за защита на интелектуалната собственост, като един от „градивните елементи на икономиката на ЕС“. 

Междувременно в Европейския парламент беше внесена подписка от близо 2,5 млн. граждани срещу споразумението. Основните мотиви срещу него бяха, че заради неяснотата на текстовете е възможно ограничаване на свободата на интернет, сурови санкции за теглене на файлове за лично ползване, както и превръщането на интернет в платена услуга заради по-големите разходи на доставчиците, които трябваше да следят да не се сваля съдържание с авторски права.

През февруари българското правителството спря процедурата по сключване на споразумението, след като това направиха редица други държави след множество протести. През април обаче парламентът отхвърли проекторешение на Атака, кабинетът да бъде задължен да оттегли окончателно подписа на България от спорното споразумение АКТА. Мотивът на управляващите беше, че за да стане това, споразумението би трябвало да е минало през ратификация в НС, а такава дори не е започната.

Търговско споразумение за борба с фалшифицирането беше подписано между Европейския съюз и неговите държави членки и Австралия, Канада, Япония, Република Корея, Мексиканските съединени щати, Кралство Мароко, Нова Зеландия, Република Сингапур, Конфедерация Швейцария и САЩ.

Сега всяка от 22-те европейски държави, които подписаха АКТА, включително и България, трябва да решат дали самостоятелно да продължат да бъдат част от договора.



Снимка: БТА




Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

дева