Свързани новини

02.11.2015 16:49

Европа изплашена след изборите в Турция, 49% подкрепиха Ердоган

Видян 1207 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Изборите в Турция приключиха с триумф на Партията на справедливостта и развитието начело с Ахмет Давутоглу, която спечели над 49% при 88% избирателна активност. Така ПСР си върна загубеното на изборите през юни парламентарно мнозинство, което гарантира на управляващите от 13 години страната проислямисти четвърто поредно самостоятелно правителство. Международните анализатори определиха избора в южната ни съседка, като застрашаващ Европа, и предрекоха нови кървави сблъсъци между армията на Ердоган и кюрдите още тази зима.


Индипендънт вече предупреди, че ако Турция избере проислямистко правителство, ИДИЛ ще стане по-силна а бежанската криза ще се влоши. Според резултатите от вота в новия 550-местен Меджлис влизат общо четири партии. Освен ПСР това са Републиканската народна партия, която устойчиво запазва своите 25%, Партията на националистическото действие, която се стопява до 12% и лявата протурска Демократична партия на народите, която прескочи на косъм високата 10-процентна бариера със своите 10,7%. Изборите се проведоха при изключително засилени мерки за сигурност, породени от страха на Ердоган да не изгуби управлението на страната. След обявяването на резултатите, над 5 000 ислямисти поддръжници на ПСР са започнали да празнуват пред централата в Анкара. Те скандирали в транс „Аллах е велик!" и в „Името на Аллах!". Лоялният на Ердоган премиерът Ахмет Давутоглу от своя страна написа в Туитър: "Elhamdulillah" (Хвала на Аллах).



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

дева