Горящ автобус на улица "О'Конъл" в центъра на Дъблин след жестоки сцени, разиграли се след нападение на площад "Парнел Ийст", при което бяха ранени петима души, включително три малки деца, на 23 ноември 2023 г.

Свързани новини

03.12.2023 16:50

Европа е "рай": Ирландският министър-председател

Видян 25454 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ирландският министър-председател Лео Варадкар определи Европа като "рай", а страната си - като "една от най-добрите части на рая", като призова гражданите да не свързват имиграцията с престъпността по време на речта си пред парламента.

Коментарът на министър-председателя дойде в момент, когато Ирландия продължава да се съвзема от антиимигрантските безредици, обхванали Дъблин, след като мъж от алжирски произход, както се твърди, намушка с нож три малки деца и техния възпитател, преди да бъде усмирен от минувачи.

Тъй като "Европа е рай, а Ирландия е една от най-добрите части на рая, хиляди хора ще дойдат тук и ние просто трябва да се справим с това по най-добрия начин", каза Варадкар, настоявайки, че вероятността мигрантите да извършат престъпления не е по-голяма от тази на всички останали и е "напълно погрешно" да се мисли обратното.


"В страна с население от 5,3 милиона души, ако има стотици хиляди мигранти, ще има няколко от тях, които ще извършат ужасни престъпления, точно както има хора, родени и израснали в Ирландия, които всеки ден извършват ужасни престъпления, включително убийства", каза премиерът.

Признавайки, че заподозреният в случая с намушкването с нож е "мигрант, макар и гражданин и човек, който е тук от над 20 години", Варадкар подчерта, че родителите на петгодишното дете, което нападателят е вкарал в болница, също са мигранти, както и бразилският куриер, който е ударил нападателя с каската си, за да защити децата, и още трима души, които са се намесили, за да спрат нападението.

"Напълно погрешно е да се опитваме да изкараме, че има връзка между престъпленията и миграцията въз основа на това, което се е случило на улица "Парнел", заяви ирландският лидер, визирайки местоположението на училището, където е станало намушкването с нож. Мотивът на нападателя остава неизвестен.


Няколко полицаи бяха ранени по време на безредиците в четвъртък, а най-малко два автобуса, един трамвай и няколко полицейски автомобила бяха подпалени. Десетки участници в бунта са арестувани.

Ирландските власти реагираха на най-тежките размирици в Дъблин от десетилетия, като обещаха да засилят законите за речта на омразата и да засилят наблюдението. Министърът на правосъдието Хелън Макенти оцени реакцията на полицията като "отлична", а полицейският комисар Дрю Харис осъди бунтовниците като "напълно луда хулиганска фракция, водена от крайнодясна идеология".

Макар да призна, че съществува "истинска загриженост" относно пропускливите граници на страната, във вторник Варадкар заяви пред законодателите, че броят на мигрантите, търсещи убежище в Ирландия, е намалял спрямо рекордния брой от миналата година благодарение на неговите усилия. Страната се бори да посрещне безпрецедентната имиграция, като според Централната статистическа служба само между април 2022 г. и април 2023 г. ще пристигнат 141 000 души.


 На снимката: Горящ автобус на улица "О'Конъл" в центъра на Дъблин след жестоки сцени, разиграли се след нападение на площад "Парнел Ийст", при което бяха ранени петима души, включително три малки деца, на 23 ноември 2023 г. (Brian Lawless/PA via AP) 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Живял като човек в България 04.12.2023 10:02

    Гурбетът на българите: Тя е на пилона, а той не предлага гащи, а ги сваля, работи като жиголо!!!И за двамата по 50 евро. Това е цената на съвестта !!! Те забавляват и местни, и новоприети, и гастарбайтери. Те са момичетата от бардака на Европа, който „сплотява“ разбитите семейства на заминалите, влюбени в „белия свят“ булгаристанци. В който срещат само черноработници. Като тях самите. Защото и те са за продан. Момчета заминават по строежите на „запад“, заради това състезание, а после семействата им събират пари, че да им върнат труповете у дома, за да ги погребат в родната кочина Булгаристан !!! Това е калкулацията на гурбета на средностатистическия нашенец, заминал зад граница и изграждащ съвременна Европа с мисъл за семейството в родния край. Та това е ПРЕХОДЪТ от хубавата ни бивша държава България, към БЕЗВРЕМИЕТО в територията на Булгаристан !!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

везни