В интервю за "Политико" германският министър на околната среда Щефи Лемке признава, че "настоящата криза показа, че няма смисъл да се заменя една зависимост с друга", но подчертава, че "пълната самодостатъчност не е реалистичен сценарий за Германия"

Свързани новини

03.04.2022 18:15

Европа (бавно) се ориентира към добива на суровини у дома

Видян 2015 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

С кризата в Украйна, която разкрива зависимостта на Европа от руския внос на енергия, политиците се събуждат за друг надвиснал риск: зависимостта на блока от трети страни за суровините, необходими за екологичния му преход.




Но докато някои страни се присъединяват към идеята за добив на тези материали у дома, други - като Германия - все още се колебаят, опасявайки се да не разгневят местните жители и екологичните групи.




В интервю за "Политико" германският министър на околната среда Щефи Лемке признава, че "настоящата криза показа, че няма смисъл да се заменя една зависимост с друга", но подчертава, че "пълната самодостатъчност не е реалистичен сценарий за Германия".


 


Тя заяви, че ще се съсредоточи върху гарантирането на повторното използване на суровините във възможно най-голяма степен и върху работата за укрепване на кръговата икономика, така че те да се използват ефективно - области, в които нейното министерство има "значително влияние".




Говорител на германското министерство на климата и икономиката, ръководено от зеления Роберт Хабек, заяви, че Берлин подкрепя инициативите на Брюксел за насърчаване на снабдяването със суровини в страната. "Производството или добивът на литий на вътрешния пазар може да помогне за намаляване на зависимостта от вноса и за диверсифициране на източниците на доставки", заявиха от министерството. Запитан дали Германия ще стартира нови минни проекти, той отговори, че отговорността за издаването на разрешения за конкретни проекти е на регионалните власти в Германия.


 


Предпазливият подход на Германия е в рязък контраст с позицията на Франция, която се застъпва за откриването на нови мини в Европа като начин за укрепване на стратегическата автономност на блока.


 


 


"Всичко, което може да се намери в европейската земя, трябва да го търсим и да го използваме", заяви пред репортери по-рано тази година френският министър на екологията Барбара Помпили, известна с готовността си да наруши зелените догми в служба на борбата с изменението на климата. "Не бива да отвръщаме поглед от минното дело. "




Нейният аргумент стана още по-убедителен, след като нахлуването на Русия в Украйна подчерта спешната необходимост Европа да се откаже от изкопаемите горива и да продължи с екологичния преход - усилие, което изисква осигуряване на достъп до материалите, необходими за изграждането на екологични технологии като батерии и технологии за чиста енергия.




Съображенията на Франция отразяват тенденцията в ЕС да се преразгледа въпросът дали е "добре" да се разчита на замърсяващи мини в чужбина за доставка на суровини, заяви един дипломат от ЕС.




Предпазливият подход на Германия е в рязък контраст с позицията на Франция, която се застъпва за откриването на нови мини в Европа като начин за укрепване на стратегическата автономност на блока.


 


В статия, публикувана в белгийския вестник L'Echo миналата седмица, белгийският министър на околната среда Закия Хатаби призова ЕС да увеличи инвестициите в "иновации за производство на тези редки метали в Европа" и да разработи "амбициозна" кръгова икономика.


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.