Свързани новини

07.06.2013 16:25

Еврокомисарят по бедствия: Засега няма опасност от наводнение

Видян 1135 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Засега прогнозата е, че голяма опасност за нас от наводнение няма", каза във Варна еврокомисарят за борба с бедствията Кристалина Георгиева. Тя посочи, че в момента най-важно за страните е да имат надлежна, достоверна и точна информация, на базата на която да вземат правилните управленски решения.


Центърът на Еврокомисията предоставя с помощта на сателитно наблюдение именно такава надеждна и точна информация, обясни комисар Кристалина Георгиева. Тя посочи, че и трите най-сериозно засегнати страни - Германия, Чехия и Австрия, са се обърнали за такава помощ. "Не е изключена възможността да са необходими допълнителни екипи за борба с последиците от бедствията", допълни Георгиева.


Положението в Централна Европа с наводненията все още е сериозно. Според еврокомисаря днес (петък) би трябвало да е пикът за района на Братислава, очаква се наводненията да стигнат до Будапеща около 10 юни. След това високите води ще са в района на България, Румъния и Сърбия около 14 юни. И според прогнозите се очаква положението да бъде относително по-добро. "Имаме 30 екипа за борба при наводнения, които са в готовност и при необходимост могат да се притекат на помощ", посочи Кристалина Георгиева.


Помощ на пострадалите от бедствията се осъществява от Фонда за солидарност, който е извън редовния бюджет на Европейската комисия. Ще бъде направена пълна оценка на щетите и на размера, който предполага помощ от този фонд, и тогава ще се знае колко ще бъде отпуснатата като размери тя. Тогава се обръщаме към страните членки, за да финансират тази помощ, обясни процедурата Георгиева и допълни, че пари във фонда не стоят, а той е мобилизиран само когато се налага. Кристалина Георгиева ще се срещне в неделя с премиера Пламен Орешарски.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

везни

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот,