Свързани новини

26.11.2012 10:12

Еврогрупата решава за поредния транш за Гърция

Видян 1369 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Гърция чака окончателното решение на Еврогрупата, обединяваща финансовите министри от еврозоната, за транша от 31,5 милиарда евро от спасителните програми, за да се спаси от фалит. След като преди седмица Еврогрупата отложи съдбоносното решение, балканската държава е опряна буквално до стената и всякакво забавяне може й струва скъпо, дори и излизане от еврозоната.


Преди заседанието в понеделник френският топ финансист Пиер Московиси коментира, че министрите са много близо до споразумение за Атина, но лично той не би се ангажирал дали ще има. На срещата в Брюксел участват и президентът на ЕЦБ Марио Драги и управляващият директор на МВФ Кристин Лагард.


Именно от благосклонността на тези две институции зависи до голяма степен съдбата на Гърция. Според приетата програма за действие страната трябва до 2020 г. да намали вътрешния си дълг от 170 на 120% от Брутния си вътрешен продукт. Това е условие на МВФ, но министрите от еврозоната смятат, че това е трудно постижимо и препоръчаха удължаване на срока с още две години - до 2022 г.


Освен това на масата са поставени и предложения за второ преструктуриране на гръцкия дълг - допълнително облекчаване до 50% от номиналната му стойност. През текущата година на Гърция вече беше разрешено опрощаване на около 100 млрд. евро от дълга й към частни кредитори.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

дева