Свързани новини

18.09.2012 17:20

Евробанков съюз означава ниски лихви и край за своеволия на трезорите

Видян 1474 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

11 български банки са свалили лихвите по дезопитите, а само 2 – и по кредитите. Тази вчерашна информация обяснява доста точно защо й е на България да влезе в Европейски банков съюз. Шефът на централната банка обаче не желае това. Той даже ни обяснява да не сме били слушали експертите от Брюксел, защото не разбирали. Кой го казва? Юристът Иван Искров.

Какво може да загуби той, ако волята на Барозу влезе в сила и у нас. Месечна си заплата, която с премиите достига много пъти над премиерската, а я плащаме всички ние. И возенето в поръчков мерцедес за четвърт милион лев, купен отново с нашите пари.-

Какво обаче губим ние като потребители? На първо място ниски лихви. Миналата вечер по Евронюз италиански производител на ножички за рязане на нокти орева орталъка, че бил принуден да плаща непосилната за кризата лихва от ... 5% по своя кредит. Смешен плач!

Българските предприемачи не могат и да мечтат за такава лихва – те плащат реално на банките 15-22%, като се включат разходите по всички такси и таксички върху кредитите. Когато издъхват, спират заплатите на работниците, но са изрядни към трезорите.

Влизането ни в европейски банков съюз означава постепенно уеднаквяване или поне приближаване на лихвите в страните – членки. За нашия бизнес това се превежда като конкурентоспособност и редовно изплащане на заплати, намалена безработица и повече пари като данъци за хазната.   

Добре ще бъде и за редовите граждани, които са клиенти на банките. Не е тайна, че през последните месеци няколко пъти съдът наказа банки, които си позволяват своеволия. Но в хиляди други казуси на хора, които не могат да си позволят дълги и скъпи дела, съдбата на човека се решава в полза на трезорите. Понякога това става дори против законите на страната. Важи както за кредитите от банки, така и за още по-масовите лизинги.

Би било чудесно, ако поне банките бяха български. Ала само 6 от 36 на нашия пазар са такива. Останалите изсмукват парите от бедния български народ, не влагат никакъв риск и отнасят в чужбина оскъдните пари на нацията, за да захранват богатите европейски и закъсалата гръцка икономика. Неотдавна излязоха данните за първото полугодие. Оказа се, че САМО ЕДНО ГРЪЦКО ЛИЗИНГОВО ДРУЖЕСТВО Е ИЗНЕСЛО ОТ НАШАТА СТРАНА ЧЕТВЪРТ МИЛИАРД ЛЕВА НАРОДНА ПАРА ЗА 6 МЕСЕЦА.

Значи поне този път финансовият министър Дянков е прав да не се съгласи с гуверньора на БНБ.





Етикети
, , , , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

стрелец