Спешното спасяване на Креди Суис от UBS и колапсът на Силикон Вали Банк доведе до заразителни притеснения сред инвеститорите, което се задълбочи от последващите монетарни политики на ФЕД в сряда.

Свързани новини

24.03.2023 14:28

Евробанки падат на борсата, Дойче банк се срина с 13% заради риск от фалит: CNBC

Видян 4551 пъти | Коментари 1
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Трети последователен ден акциите на най-голямата немска Дойчебанк падат, като от началото на месеца са загубили една-пета от стойността си, съобщи в последния работен за миналата седмица CNBC. Сривът с 13% само в петък сутрин се дължи на нарастването на цената на осигуровките срещу фалита й в четвъртък, като ПРИТЕСНЕНИЯТА ЗА СТАБИЛНОСТТА НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ БАНКИ ПРОДЪЖАВАТ, казва още в заглавието си престижният американски инфоканал за бизнес. Застраховките на държателите на ценни книги срещу нейния банкрут стигнаха до 173 точки в нощта на четвъртък срещу 142 предишния ден.


Спешното спасяване на Креди Суис от UBS и колапсът на Силикон Вали Банк доведе до заразителни притеснения сред инвеститорите, което се задълбочи от последващите монетарни политики на ФЕД в сряда.
Швейцарските и другите глобални регулатори се надяваха, че продажбата на Креди Суис/Credit Suisse на нейния домашен съперник ще успокои пазарите, но инвеститорите явно остават неубедени, че сделката ще бъде достатъчна, за да отнеме стреса в банковия сектор.


Дойчебанк има премного АТ1 ценни книги - вид, който стана медийно известен тази седмица, заради противоречивото решение държателите им да не бъдат компенсирани по сделката с Креди Суис, от което те загубиха 17 милиарда евро. Най-общо тези книжа бяха спасителни в предишната финансова криза за големите банки, а сега се оказва, че инвестиралите в тях са пренебрегнати, което е скандално.


Дойчебанк е само водач на редица огромни спадове на акциите на европейските банки на борсите в петък. Нейният немски конкурент Комерцбанк, с бизнес и в България, загуби 9%, Креди Суис - нови над 7%, колкото и най-голямата френска Сосиете женерал и UBS, водещата британска Barclays другата най-голямата френска BNP Paribas паднаха с над 6%.


Илиян Костадинов


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 24.03.2023 23:19

    тя лайнянката ще тича в Китай, дано я арестуват за глобален геноцид

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

лъв