Владимир Ковальов, съветник на председателя на Евразийската икономическа комисия, заяви, че в момента ЕЕАС се фокусира върху създаването на съвместен финансов пазар, като приоритет е развитието на общо "борсово пространство".

Свързани новини

29.11.2022 09:45

Евразийският икономически съюз иска съвместна платежна система с БРИКС

Видян 2076 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Евразийският икономически съюз (ЕАИС) се интересува от създаването на обща платежна система със страните от БРИКС. Ръководеният от Русия блок за свободна търговия има за цел да намали зависимостта от западната парична система.

ЕАИС е създаден като Митнически съюз на Русия, Казахстан и Беларус. Той е създадена през 2015 г. , а по-късно към него се присъединяват Армения и Киргизстан. През 2016 г. Виетнам стана партньор в свободната търговия с ЕЕС. Съюзът има за цел да гарантира свободното движение на стоки, услуги, капитали и работници между страните-членки.

Според доклада, който се позовава на регулаторния орган на ЕАИС, планът предвижда и издаването на единна платежна карта в рамките на двата търговски блока. Това ще обедини националните платежни системи на държавите членки, включително руската Mir, китайската Union Pay, индийската RuPay, бразилската Elo и други.

Владимир Ковальов, съветник на председателя на Евразийската икономическа комисия, заяви, че в момента ЕЕАС се фокусира върху създаването на съвместен финансов пазар, като приоритет е развитието на общо "борсово пространство".


 Постигнахме значителен напредък и сега работата е насочена към такива сектори като банковото дело, застраховането и фондовата борса", заяви Ковальов.

Според служителя като част от новата инфраструктура ще бъде създаден и регулаторен орган за предложената съвместна финансова система на ЕЕАС и БРИКС.


ЕЕАС, който обединява страните от постсъветското пространство, все повече търси начини за задълбочаване на сътрудничеството с групата на БРИКС, включваща нововъзникващи икономики. Този блок се състои от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, на които се падат повече от 40% от световното население и почти една четвърт от световния БВП. Някои от членовете на БРИКС вече полагат усилия да търгуват в местни валути, за да намалят зависимостта си от щатския долар и еврото.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

близнаци