Преживяванията, близки до смъртта, вълнуват хората - и експертите - от хилядолетия

Свързани новини

01.05.2023 07:14

Eто защо някои хора имат преживявания, близки до смъртта

Видян 25163 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Преживяванията, близки до смъртта, вълнуват хората - и експертите - от хилядолетия.

Но доскоро нямаше научно обяснение защо се случва това явление.

Сега неврологът д-р Джейн Аспел обясни, че то може да се дължи на увреждане на жизненоважна част от мозъка, отговорна за обработката на сетивата и равновесието, съобщава DailyMail.


 Това би могло да обясни защо хора, които са били близо до смъртта, приемали са наркотици или са претърпели мозъчна травма, са сред тези, които съобщават за преживявания извън тялото.

В тези разкази се описват случаи, в които страдащите се носят над тялото си, което лежи под тях, непосредствено след травматично събитие или злополука.


Д-р Аспел, доцент по когнитивна неврология в университета "Англия Ръскин", изнася лекция за научните основи на извънтелесните преживявания и обяснява, че този феномен е "много реална и много ярка халюцинация".

Тя смята, че хората, които виждат своя "двойник", могат да бъдат причинени от увреждане на част от мозъка, наречена темпорално теменна връзка.


Д-р Аспел заяви: "Вече има убедителни доказателства, че преживяванията извън тялото и свързаните с тях преживявания се дължат на ненормално функциониране на части от мозъка, които обработват и комбинират сигналите от нашите тела.

Последните изследвания на пациенти с неврологични заболявания хвърлиха светлина върху това как здравият мозък генерира преживяването за себе си и какво се случва, когато тази конструкция временно се "обърка".

Темпорално теменното съединение се намира от двете страни на мозъка, точно над ухото, но дясната страна е тази, която се свързва с преживяванията извън тялото - обяснява д-р Аспел.


Тази част на мозъка е активна по време на социалните функции и е необходима за обработката на емпатията и паметта.

Тя също така използва сетивата за зрение, звук и допир, за да създаде цялостно усещане за себе си в тялото.


"Изглежда логично, че ако тази област не функционира както трябва, интегрирането на всички тези различни сигнали няма да се случва както трябва, така че преживяването, че сме едно цяло тяло, може да бъде нарушено", казва д-р Аспел.

Част от темпорално-теменния възел, наречена вестибуларна кора, действа като система за равновесие в ухото ни, като ни помага да разберем къде се намираме спрямо гравитацията.

Д-р Аспел смята, че вестибуларният кортекс може да даде допълнително обяснение на преживяванията извън тялото.  

Ако мозъкът не може да комбинира информацията от тази система за равновесие с други сетива, това може да доведе до усещането за плаване над собственото тяло, което се появява при преживявания, близки до смъртта, и преживявания извън тялото, според д-р Аспел.

Всъщност д-р Аспел казва, че има няколко примера за хора, които са имали преживявания извън тялото, но при всички тях функциите на темпорално-париеталната връзка са били нарушени.

В статия, публикувана в Nature през 2002 г., се съобщава за една 42-годишна пациентка с епилепсия в болница в Женева.

Тя е трябвало да претърпи операция за отстраняване на частта от мозъка, която е причинявала припадъците ѝ.

Преди операцията лекарите имплантирали мрежа от електроди в мозъка ѝ, за да записват активността му и да стимулират части от органа, за да определят кои части се нуждаят от операция.

Когато стимулирали темпоралната теменна връзка на пациентката, тя съобщила, че е имала извънтелесно преживяване. Когато медиците изключили електричеството, тя отново се върнала в тялото си.

В друг случай мъж, който имал звън в ушите, известен като тинитус, бил излекуван от това състояние, когато медиците трайно поставили електроди в темпоралната му теменна връзка.

Но това имало подобен страничен ефект, който предизвикал преживяване извън тялото.


 


 









 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 01.05.2023 11:43

    Четопме го в Дейли Мейл - глупости. Друго е, но всичко безплатно не казвам.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

близнаци