Продължава търсенете на отломки от съдбовното пътуване на Титан

Свързани новини

23.06.2023 11:37

Ето най-новата информация за съдбовното пътуване на Титан

Видян 1205 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Търсенето на още отломки от подводния апарат "Титан" продължава и в петък, докато служителите се опитват да съставят хронология на последните мигове на кораба.

В четвъртък властите съобщиха след извънредната петдневна международна операция по издирване, че петимата пътници на подводницата, която се е гмуркала на 3962.4 m, за да види останките на "Титаник" на дъното на океана, са загинали при "катастрофална имплозия":

Ето какво знаем:

    Непосредствени следващи стъпки: Дистанционно управляеми превозни средства ще останат на мястото на събитието и ще продължат да събират информация от морското дъно, заяви контраадмирал Джон Маугър от бреговата охрана на САЩ. Ще е необходимо време, за да се определи конкретна хронология на събитията в "невероятно сложния" случай на повреда на "Титан", каза Моугър. Служителят на бреговата охрана заяви, че агенцията в крайна сметка ще разполага с повече информация за това какво се е объркало и за оценката си на аварийната реакция.
 
  Какво представлява катастрофалната имплозия? Подводната имплозия се отнася до внезапното срутване на плавателния съд навътре. На тези дълбочини върху подводницата има огромно налягане и дори най-малкият структурен дефект може да бъде катастрофален, казват експертите. На дълбочината на потъналия "Титаник" имплозията би се случила за част от милисекундата. Бившият морски офицер Айлин Марти заяви, че имплозията е щяла да се случи преди някой "вътре да разбере, че има проблем".

Отломки: Според Пол Хенкинс, директор на отдела за спасителни операции и океанско инженерство на ВМС на САЩ, дистанционно управляемият апарат е открил "пет различни големи отломки" от подводницата "Титан". Отломките "съответстват на катастрофалната загуба на камерата под налягане" и на свой ред на "катастрофална имплозия", каза той. Засега не изглежда да има връзка между шумовете от трясък, уловени от сонар по-рано тази седмица, и мястото, където са намерени отломките. Досега те са локализирали носовия конус на "Титан" и единия край на напорния му корпус в голямо поле от отломки, а другия край на напорния корпус - във второ, по-малко поле от отломки.

    Време: Военноморските сили на САЩ са открили акустична следа, съответстваща на имплозия, в неделя и са предали тази информация на командирите, ръководещи издирването, заяви високопоставен служител пред CNN. Но звукът е бил определен като "не окончателен", каза служителят. Маугър заяви, че спасителите са имали сонарни буйове във водата поне през последните 72 часа и "не са засекли никакви катастрофални събития". Подслушвателните устройства, поставени по време на издирването, също не са регистрирали никакви признаци на имплозия, добави той.



Кой беше на борда: В подводницата са загинали Хамиш Хардинг, Шахзада Дауд и синът му Сулеман Дауд, Пол-Анри Наржоле и главният изпълнителен директор на OceanGate Стоктън Ръш. Те "са споделяли отличителен дух на приключение", се казва в изявлението на компанията.
 
  Реакция: френският водолаз Наргеоле беше невероятен човек и много уважаван в своята област, каза неговият приятел Том Детвайлер, колега океански изследовател. Президентът на Клуба на изследователите заяви, че групата е съкрушена от трагичната загуба. Двама от пътниците, бизнесмените Хардинг и Наргеолет, са били членове на клуба, заяви той. Engro Corporation Limited, на която Шахзада Дауд е бил заместник-председател, заяви, че компанията скърби за загубата на него и сина му. Правителствата на Пакистан и Обединеното кралство също поднесоха съболезнования.
 
  Сходство с известно корабокрушение: Джеймс Камерън, който е режисьор на хитовия филм "Титаник" от 1997 г. и сам е направил 33 гмуркания до останките на кораба, заяви, че се притеснява, че имплозията на подводницата "Титан" ще има отрицателно въздействие върху гражданите изследователи. Той също така заяви, че вижда "паралел" с "Титаник" поради "нечути предупреждения за подводница, която не е сертифицирана".


 Източник: CNN


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

водолей