Хенри Кисинджър

Свързани новини

09.12.2023 07:12

Ето какво е казал Кисинджър за Русия в "последното си интервю"

Видян 10711 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В последното интервю, което бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър даде преди смъртта си миналата седмица, държавникът изрази съжаление за липсата на диалог между САЩ и Русия в коментар, публикуван от Politico.

Кисинджър, чието противоречиво наследство попадна в центъра на вниманието, след като почина на 100-годишна възраст, беше лектор на виртуална дискусия, организирана от организацията с нестопанска цел World.Minds в средата на октомври. Основателят Ролф Добели заяви, че бившият американски служител е отговарял на въпроси на група хора, сред които историкът Найл Фъргюсън и бившият израелски министър-председател Ехуд Олмерт. Разговорът е бил посветен предимно на конфликта в Близкия изток.

Един от въпросите е бил дали днес САЩ и техните съюзници трябва да "изтласкат Русия и/или Китай от Близкия изток".

"Способността да изтласкаме тези сили от Близкия изток или да ги насърчим да играят положителна роля зависи основно от китайско-американските отношения. А те не се подобряват", отговаря Кисинджър.


Той призова Вашингтон да се "помири с Китай", като предупреди, че в Америка се формира нагласа, която не позволява това.


"В момента най-голямата трудност по отношение на Русия е, че не сме чули какво е нейното мислене, защото с нея изобщо не се води диалог", добави той.

Говорейки за продължаващата криза в Газа, той заяви, че решението за две държави вече не е жизнеспособно за израелците и палестинците. Той предложи Йордания да поеме контрола над Западния бряг и заяви, че от водещите арабски държави, включително Египет и Саудитска Арабия, зависи да обуздаят радикалите и да деескалират ситуацията.

"Опасявам се, че събитията от последните седмици ще ги принудят да заемат по-радикална позиция, а това ще доведе до ситуация, в която Съединените щати ще трябва да балансират уравнението", отбелязва Кисинджър.

Той се съгласи, че днес в света има криза на лидерството, тъй като хората с власт "не успяват да овладеят първостепенните концепции, основите и ежедневните тактики". Разчитането на насилствени конфликти за разрешаване на различията е заплаха за цивилизацията, предупреди той.


 Кисинджър почина поминалата сряда в дома си в Кънектикът. Руският президент Владимир Путин го нарече "изключителен дипломат" и "мъдър и далновиден държавник" в своето съболезнователно изявление.

Критиците обвиняват Кисинджър, че е насърчавал външната политика на САЩ, довела до смъртта на хиляди цивилни в страни като Камбоджа и Лаос.


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 09.12.2023 19:34

    Този дърт криминал, виновен за смъртта на милиони, вече е в ада и се вари в собствените си екскременти. Хитлер и Сталин сравнени с него са като момчета хористи от детския хор на БНР.Анатема!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

скорпион

Използвайте днешния ден

Използвайте днешния ден, за да изследвате