Технологиите са напреднали много

Свързани новини

08.04.2023 07:38

Ето каква е истинската причина да включвате самолетния режим, когато летите

Видян 4071 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Всички знаем рутинната процедура наизуст: "Моля, уверете се, че седалките ви са в изправено положение, масичките за поднос са прибрани, щорите на прозорците са вдигнати, лаптопите са прибрани в кошовете над главите, а електронните устройства са настроени на самолетен режим".

Първите четири неща са разумни, нали? Сенниците на прозорците трябва да са вдигнати, за да можем да видим, ако има извънредна ситуация, например пожар. Масичките за поднос трябва да са прибрани, а седалките - изправени, за да можем бързо да излезем от реда. Лаптопите могат да се превърнат в снаряди в случай на авария, тъй като джобовете на облегалките на седалките не са достатъчно здрави, за да ги задържат.

А мобилните телефони трябва да бъдат настроени на самолетен режим, за да не могат да предизвикат извънредна ситуация в самолета, нали? Е, това зависи от това кого питате.

Технологиите са напреднали много

Авиационната навигация и комуникация разчитат на радиослужби, които се координират, за да се сведат до минимум смущенията, още от 20-те години на миналия век.

Цифровата технология, която се използва в момента, е много по-напреднала от някои от по-старите аналогови технологии, които използвахме дори преди 60 години. Изследванията показват, че личните електронни устройства могат да излъчват сигнал в същия честотен диапазон като комуникационните и навигационните системи на самолета, създавайки т.нар. електромагнитни смущения.


Но през 1992 г. Федералната авиационна служба на САЩ и Boeing в рамките на независимо проучване изследват използването на електронни устройства при смущения в самолетите и не откриват проблеми с компютри или други лични електронни устройства по време на некритични фази на полета. (Излитането и кацането се считат за критични фази.)


Федералната комисия по комуникациите на САЩ също започна да създава запазени честотни ленти за различни употреби - като мобилни телефони и навигация и комуникации в самолетите - за да не си пречат една на друга. Правителствата по целия свят разработиха същите стратегии и политики за предотвратяване на проблеми със смущенията в авиацията. В ЕС от 2014 г. е разрешено електронните устройства да останат включени.


2,2 милиарда пътници

Защо при наличието на тези глобални стандарти авиационната индустрия продължава да забранява използването на мобилни телефони? Един от проблемите се крие в нещо, което може би не очаквате - наземните смущения.

Безжичните мрежи са свързани с поредица от кули; мрежите могат да се претоварят, ако всички пътници, които летят над тези наземни мрежи, използват телефоните си. Броят на пътниците, които са летели през 2021 г., е бил над 2,2 милиарда, а това е наполовина по-малко от броя на пътниците през 2019 г. Безжичните компании може би имат право на мнение тук.

Разбира се, когато става въпрос за мобилни мрежи, най-голямата промяна през последните години е преминаването към нов стандарт. Настоящите безжични мрежи 5G - желани заради по-високата си скорост на предаване на данни - предизвикаха безпокойство у мнозина в авиационната индустрия.

Широчината на радиочестотната лента е ограничена, но въпреки това все още се опитваме да добавяме все повече нови устройства към нея. Авиационната индустрия изтъква, че честотният спектър на безжичните мрежи 5G е забележително близък до запазения честотен спектър на авиацията, което може да доведе до смущения в навигационните системи в близост до летищата, които подпомагат кацането на самолетите.

Летищните оператори в Австралия и САЩ изразиха опасения за авиационната безопасност, свързани с въвеждането на 5G, но изглежда, че в Европейския съюз то се въвежда без такива проблеми. Така или иначе, разумно е да се ограничи използването на мобилни телефони в самолетите, докато се решат проблемите, свързани с 5G.


Повечето авиокомпании вече предоставят на клиентите си Wi-Fi услуги, които са платени или безплатни. С новите Wi-Fi технологии пътниците теоретично биха могли да използват мобилните си телефони, за да провеждат видеоразговори с приятели или клиенти по време на полет.

По време на скорошен полет разговарях със стюардеса и я попитах за мнението ѝ относно използването на телефони по време на полет. Тя заяви, че за кабинния екипаж би било неудобно да чака пътниците да приключат разговора си, за да ги попита дали искат напитки или нещо за ядене. В самолет с над 200 пътници обслужването по време на полет ще отнеме повече време, ако всички провеждат телефонни разговори.

За мен проблемът с използването на телефони по време на полет е по-скоро свързан със социалното преживяване на над 200 души в самолета, които могат да говорят едновременно. Във време, когато все по-често се наблюдава деструктивно поведение на пътниците, включително "ярост в самолета", използването на телефони по време на полет може да се окаже още един фактор, който да промени цялото преживяване по време на полет.

Деструктивното поведение приема различни форми - от неспазване на изискванията за безопасност, като например неизползване на предпазни колани, през словесни пререкания с други пътници и кабинния екипаж, до физически сблъсъци с пътници и кабинен екипаж - обикновено определяни като "air rage".

В заключение - използването на телефони по време на полет понастоящем не нарушава способността на въздухоплавателното средство да функционира. Но кабинният екипаж може да предпочете да не се забавя при предоставянето на услуги по време на полет на всички пътници - това са много хора за обслужване.

Технологията 5G обаче навлиза в радиочестотната лента на навигационните системи на самолетите; ще са ни необходими още изследвания, за да отговорим на въпроса за 5G по отношение на смущенията в навигацията на самолетите по време на кацане. Не забравяйте, че когато обсъждаме двете най-критични фази на полета, излитанията не са задължителни - но кацанията са задължителни.


 Източник: CNN


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

скорпион