План за модернизация на Топлофикация - София

Свързани новини

10.02.2022 17:22

Ето го американския ПЛАН ЗА ОЗДРАВЯВАНЕ И МОДЕРНИЗАЦИЯ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ

Видян 2105 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Постепенно преминаване от газ на „зелен водород”, нови мощности за производство на ток и за осигуряване на отопление, включително използване на ВЕИ на пустеещи общински земи, безотпадни технологии, подмяна и изграждане на 45 км нови тръби, с оглед реализация на кръгова топлофикационна магистрала.


 


Това са само част от акцентите, които предвижда американският план за модернизиране на Топлофикация София.


 


„Изработката на плана за модернизация бе финансирана безвъзмездно с близо $1 млн. от Агенцията за търговия и развитие на САЩ, след одобрение от Столичния общински съвет. Споразумението бе подписано от кмета Йорданка Фандъкова, ръководителя на Агенцията за търговия и развитие на САЩ г-жа Ино Ибонг и посланика на САЩ г-жа Херо Мустафа”, съобщи заместник-кметът на София Дончо Барбалов.


 


Резюме на доклада, изработен от Black&Veatch може да бъде намерен в следващите няколко дни тук: https://dox.abv.bg/download?id=fcbe32905e


 


Ето най-важното:



Топлофикационната система в София е най-голямата и най-развитата в България с повече от 425 000 битови и стопански абонати, като  общият отопляем обем е 100 347 264 м3.


 


Същевременно трябва да се отчете, че технологичното и експлоатационно състояние на съоръженията и инсталациите не е добро - средната възраст им възраст е около 36 години, като те са проектирани и изградени по технология от средата на 20-и век и не отговарят на съвременните изисквания за ефективност и опазване на околната среда.


 


Агенцията за търговия и развитие на САЩ (USTDA) безвъзмездно разработи за Столичната община така необходимия план за оздравяване и модернизация.


 


От техническа страна това се осъществи от консултантската фирма Black and Veatch, подпомогната от Green Energy Advisors LLC и Marathon Capital LLC. В плана са залегнали нови технологични съоръжения и инсталации, съобразени с най-добрите в момента налични техники.


 


В проекта за модернизация са разработени три направления, а именно:


  •     Надграждане на разпределителната мрежа;
  •     Изграждане на нова когенерационна централа и надграждания за съществуващите централи;
  •     Изграждане на нови котли и намаляване на емисиите и подобряване на съществуващите котли.

 


По този начин, с новоинсталирани високоефективни генериращи съоръжения с обща мощност 580 MWe, ще се увеличи на производството на ел. енергия в дружеството, като при сегашно съотношение 18,28 % на електроенергията към произведена топлинна енергия, то ще нарасне до 85,17 %.


 


Разбира се, разработеният план от Black and Veatch е съобразен и с обсъжданата „зелена сделка“ в ЕС, като се предвижда в нови парогазови инсталации да се вложат елементи и съоръжения позволяващи да бъде заменен част от изгаряния природен газ със „зелен водород“, като тази замяна се планира на започне през 2030 г. и да продължи до 2050 г.


 


С частичната замяна на природния газ със „зелен водород“ ще се получи необходимата редукция на парниковите газове, като в тази връзка се предвижда в разработваната в момента Програма за реализация, мерки и управление за София, да бъде включена за изпълнение нова мярка: „Реализация на производството на енергия от възобновяеми източници“.


 


Идеята е на територията на Столичната община на пустеещи, необработваеми и незастроени свободни площи, да има изграждане на паркове с инсталации за производство на възобновяема енергия - било от фотоволтаици, вятърни генератори или друг вид съоръжения.



Необходимо е да се отбележи също, че освен по плана за модернизация на фирма Black and Veatch,  в Топлофикация София ЕАД се планират и решения за оползотворяване на възобновяема енергия, чрез които ще се постигне допълнително повишаване на енергината ефективност, подобряване на чистотата на въздуха и същевременно ще се реализира социален ефект за присъединените потребители.


 


Такива решения са съответно:



- Оползотворяване геотермалната вода за топлофикационни цели, при практически потенциал на минералните извори в София да се генерира топлинна мощност 8,87 MWt;



- Изграждане на двуосни слънцеследящи фотоволтаични системи,  позволяващи при монтиране на покривите на сградите на дружеството да се генерира електрическа мощност 6 MWe;



- Изграждане на вятърни генератори в неработещите комини надружеството, което решение позволява целогодишно да се генерира 8 MWe и съответно за половин година още 6 MWe.



С изградените източници на възобновяема енергия (фотоволтаици и вятърни генератори) е възможно да бъдат покрити, за определен период, собствените нужди на енергия в нашите централи.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 12.02.2022 19:27

    всичко,предлагано от тях е сдъс задни мисли,за пропадане,смятат ни за нужната им ТЕРИТОРИЯ срещу похот срещу Русия да им превземат земните ресурси и изкопаеми богатства,смятат се и световен жандарм и предизвикват войни,където се насочат по света,а сега и в Европа с цел да ни подпалят....-да се палят на техния континент,тук сме ние и не ги искаме,да се махат от Черно море и окупацията на Русия,че ще хапнат дървото.....

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

дева