Днес ЕЦБ провежда "Конференция за Централна, Източна и Югоизточна Европа". Специално президентката на ЕЦБ Кристин Лагард я откри преди няколко часа

Свързани новини

18.07.2023 09:25

ЕЦБ не споменава приемането на еврото у нас: Икономист

Видян 1371 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Днес ЕЦБ провежда "Конференция за Централна, Източна и Югоизточна Европа". Специално президентката на ЕЦБ Кристин Лагард я откри преди няколко часа.

Имайки предвид темата и географския обхват на това казионно събитие, би следвало да очакваме Лагард поне с половин уста да спомене България. Все пак целият ни тукашен напън на някои политици за еврото е в голяма степен подмамен от желанието на самата ЕЦБ и Брюксел да разширяват контрола и влиянието си (въпреки нежеланието на повечето българи, въпреки демократичното право на референдума с вече събраните необходими подписи).

Каква изненада обаче! Лагард говори за геополитика, за Украйна, за разширяването на ЕС... Нито дума за разширяването на еврозоната. Нито дума за окуражаване на България (единствената страна днес, която  официално бърза да влезе в еврозоната).

Възможните обяснения защо Лагард мълчи за България са поне две:

- Ще ни гледат под лупа как ще изпълним и последния критерий, ядосани от мърляшкото признание на Кирил Петков от онези записи за уж обещани за нас изключения да влезем в еврото през странична врата.

- Във Франкфурт са притеснени от явната съпротива срещу еврото и тревожно следят развитието на Референдума за запазване на българския лев.

- Повече ги вълнува геополитическият натиск от две страни - желанието за разширяване на доларовата зона (при евентуалното течащо скъсване с БРИКС) и отпадането от картинката на големи еврови потребители като Русия", съобщи икономистът Стоян Панчев.



 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

водолей