Сумелт приветства новоизменения закон като "много важно послание от страна на правителството, което казва, че най-накрая сме равни с другите двойки; че сме ценни и имаме право на същите услуги и същите възможности".

Свързани новини

02.01.2024 18:00

Естония стана първата бивша съветска република, която легализира гей браковете

Видян 3932 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В понеделник Естония стана първата бивша съветска република, която узакони гей браковете, като от новата година започна да подава заявления за сключване на брак за еднополови двойки.

Очаква се обработката на заявленията да отнеме от един до шест месеца, като първите одобрения се очакват до 2 февруари.

Парламентът на Естония гласува за легализирането на хомосексуалните бракове през юни като изменение на семейния закон на страната. Мярката беше приета с 55 на 34 гласа в победа, която ЛГБТК защитниците отдават на усилията на прогресивния режим на министър-председателя Кая Калас.

"Това е важен момент, който показва, че Естония е част от Северна Европа", заяви ръководителят на проекта Baltic Pride Кейо Сумелт пред The Guardian в понеделник. Включително Естония, 15 от 27-те държави-членки на ЕС разрешават еднополовите бракове.

Сумелт приветства новоизменения закон като "много важно послание от страна на правителството, което казва, че най-накрая сме равни с другите двойки; че сме ценни и имаме право на същите услуги и същите възможности".

От 2013 г. Естония признава законно гражданските партньорства на еднополовите двойки, въпреки че в гражданските съюзи липсват правата за осиновяване и признаване на родителските права, с които се ползват брачните партньори. Съгласно новия закон женените еднополови двойки могат законно да осиновяват деца и да регистрират съвместно съжителство, което е свързано с държавни помощи и други привилегии.


Гей браковете в балтийската държава продължават да са противоречиви, като според проучване, проведено от Естонския център за правата на човека, миналата година само 53% от естонците са подкрепили еднополовите съюзи. Въпреки това мненията са се променили значително в сравнение с преди десетилетие, когато само 34% са одобрявали тази практика.

Хомосексуализмът беше декриминализиран в Естония след разпадането на Съветския съюз през 1991 г.

Въпреки че съседна Латвия избра първия си президент Едгарс Ринкевич, който е открит гей, миналата година, гей браковете там остават незаконни. През ноември парламентът прие закон, позволяващ еднополовите граждански съюзи, който беше замразен от Ринкевич в отговор на протестите на опозицията в очакване на национален референдум. Литва забранява както гражданските съюзи, така и еднополовите бракове.

Надявайки се да рационализира присъединяването на Украйна към ЕС, бившият заместник-министър на културата Инна Совсун внесе през март в парламента закон за признаване на еднополовите граждански съюзи с аргумента, че това ще възнагради службата на ЛГБТК войниците и ще удовлетвори чуждестранните поддръжници на Киев. Мярката е спряна, тъй като президентът Владимир Зеленски настоява, че конституционните промени относно еднополовите бракове не могат да се правят по време на война.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

рак