Някои търговци съобщават, че плащат за танкери за втечнен природен газ, които да действат като "плаващо хранилище" в открито море, за да задържат допълнителните количества.

Свързани новини

04.11.2023 17:01

ЕС се обръща към Украйна за съхранение на газ: FT

Видян 2322 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Търговците на газ от ЕС вече използват украински хранилища, за да съхраняват прекомерни количества гориво преди предстоящия зимен сезон, въпреки войната в страната, съобщи Financial Times.

Според данни, предоставени от Gas Infrastructure Europe, газовите хранилища на блока в момента са запълнени на почти 99%.

ЕС успя да постигне целта си за съхранение на 90% газ още през август, два месеца и половина преди крайния срок 1 ноември.

Въпреки това европейските енергийни компании продължават да купуват гориво, включително втечнен природен газ, подготвяйки се за по-нататъшни рискове при доставките.

Тъй като капацитетът на съоръженията в ЕС е почти запълнен, енергийните компании все по-често се обръщат към Украйна, която разполага с най-голямата инфраструктура за съхранение на газови резерви в Европа, според FT. Съобщава се, че този ход е довел до увеличаване на количеството газ, съхранявано в Украйна, до най-високото му ниво от февруари 2022 г., когато Москва започна военната си операция.


 Анализаторите предупреждават, че ЕС е изложен на риск от недостиг в случай на продължителна студена зима, възможни прекъсвания на доставките и геополитическо напрежение, които се очаква да окажат голямо въздействие върху енергийните пазари и да доведат до скок на цените.

"Рискът от недостиг на газ в Европа за тази зима е нисък, ако не се стигне до големи непланирани прекъсвания на доставките или продължителни и дълбоки застудявания, които да засегнат едновременно Европа и Азия", заяви Наташа Филдинг, ръководител на отдела за ценообразуване на европейския газ в Argus, агенция за отчитане на цените, и добави, че 27-членният блок се е запасил възможно най-добре.

Някои търговци съобщават, че плащат за танкери за втечнен природен газ, които да действат като "плаващо хранилище" в открито море, за да задържат допълнителните количества.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

козирог