Европейският съюз не вижда необходимост от удължаване на споразумението за транспортиране на руски газ до Европа през Украйна преди планираното изтичане на договора в края на годината, заяви в четвъртък ръководителят на енергийната политика на блока Кадри Симсон.

Свързани новини

15.02.2024 12:05

ЕС няма интерес за удължаване на транзитния договор за руски газ през Украйна

Видян 358 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейският съюз не вижда необходимост от удължаване на споразумението за транспортиране на руски газ до Европа през Украйна преди планираното изтичане на договора в края на годината, заяви в четвъртък ръководителят на енергийната политика на блока Кадри Симсон, предаде Ройтерс.

Комисарят по енергетиката посочи че анализът на ЕС показва, че страните, обслужвани от маршрута за транзит на руски газ, включващ Австрия, Италия и Словакия, ще могат да намерят алтернативни доставки.

"Нямаме интерес да удължаваме тристранното споразумение за транзит на газ с Русия, което изтича до края на тази година. Въз основа на нашите предварителни анализи има алтернативни решения за доставки на тези страни, които все още получават малко газ по украинския маршрут", каза Симсон на заседание на енергийната комисия на Европейския парламент.

Ройтерс напомня, че Европа се опитва да се откаже от вноса на руски газ, след като Русия намали доставките на синьо гориво за стария континент след нахлуването си в Украйна през февруари 2022 г.

Европа получава около 12 млрд. куб. метра газ годишно през Украйна, според данни на S&P Global Commodity Insights. Преди военната инвазия в Украйна Русия доставяше на Европа 155 млрд. куб. м газ годишно.

Анализатори прогнозираха, че прекратяването на транзитното споразумение за пренос на руски газ през Украйна може да доведе до леко покачване на европейските цени на синьото гориво, но няма да компрометира цялостната енергийна сигурност на Европа.

Страните от ЕС са инвестирали сериозно във втечнен природен газ (LNG) и възобновяема енергия, за да заменят доставките от Москва. Резкият спад в търсенето на газ, който беше отчасти причинен и от слабата промишлена активност в Европа, също помогна за това.

Според петгодишното споразумение между Москва и Киев за тръбопроводен транзит, Русия изнася газ за Европа през Украйна и плаща на своята съседка за използването на нейната тръбопроводна мрежа.

Украйна заяви преди време, че няма да преговаря с Русия за удължаване на сделката, а говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза миналия месец, че Русия ще намери алтернативни маршрути за износ на газ, ако сделката с Украйна не бъде удължена.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

лъв