Новолипецката стомана, или НЛМК, е една от четирите най-големи стоманодобивни компании в Русия. Тя произвежда предимно плоски стоманени изделия, полуготови стоманени изделия и електротехнически стомани.

Свързани новини

13.12.2023 09:27

ЕС е разделен по отношение на санкциите срещу руската стомана

Видян 711 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

ЕС обсъжда новия кръг от санкции срещу Москва на фона на нарастващите призиви на някои държави членки да освободят руските доставки на стомана, съобщи Politico, позовавайки се на свои източници.

Според доклада европейски дипломат е заявил пред изданието, че една от "спорните точки" включва въпроса дали да се предостави по-дълъг период на освобождаване на вноса от руската Новолипецка стомана. Въпросът ще бъде решен скоро, каза дипломатът.

Друг дипломат потвърди, че обсъжданията по 12-ия пакет от санкции вървят в "правилната посока".

Новолипецката стомана, или НЛМК, е една от четирите най-големи стоманодобивни компании в Русия. Тя произвежда предимно плоски стоманени изделия, полуготови стоманени изделия и електротехнически стомани.

Като част от политиката си на санкции срещу Москва, ЕС забрани вноса на железни и стоманени продукти от или с произход от Русия. Последните ограничения, които влязоха в сила на 30 септември, също така забраняват вноса на продукти от желязо и стомана, които са били "преработени" в страни, различни от Русия (т.нар. трети страни), но в които са вложени желязо или стомана с руски произход.


Междувременно през ноември Euractiv съобщи, че Чешката република официално е поискала от Европейския съюз да не включва NLMK в новия кръг от санкции, тъй като доставките са от решаващо значение за чешката икономика. Страната от ЕС, която внася от руския металургичен гигант дебела ламарина с отстъпка, заяви, че е търсила други решения, но досега не е успяла да замени руските доставки. По данни на Министерството на търговията Прага иска освобождаване от данъци върху вноса на руска стомана до 2028 г. Съществуващият договор изтича в края на 2024 г., което заплашва с криза ключови чешки отрасли като строителството и автомобилостроенето.

Според Euractiv Италия и Белгия също настояват ЕС да отмени ограниченията върху доставките на руска стомана.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

лъв