Свързани новини

18.12.2012 11:05

ЕС дава 2,4 млн. евро за учени

Видян 1353 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Университети или научноизследователски институти в по-слабо развити региони в Европа, сред които попадат всички български, ще получат безвъзмездни средства в размер до 2,4 милиона евро, съобщи Дартс. Парите са в рамките на пилотна програма на Европейската комисия.Целта на т.нар. инициатива „Катедри на Европейското изследователско пространство“ е да се помогне на райони, които се стремят да си завоюват авторитет с научноизследователската дейност на високо равнище, да привлекат изтъкнати представители на академичните среди.


Европейският комисар по въпросите на изследователската дейност, иновациите и науката Мойра Гейгън-Куин заяви: „Голям брой региони в Европа нямат високи постижения е областта на научните изследвания както по отношение на цялостните им резултати, така и на участието им във финансирана от ЕС научноизследователска дейност. Бих искала да направим така, че никой да не изостава. Не става дума за благотворителни подбуди, от научноизследователска и икономическа гледна точка е полезно в нашите програми да има широко участие. Това е причината, поради която стартираме инициативата „Катедри на ЕИП.“ Тя ще помогне на университети и други организации, които отговарят на условията, да постигнат такова високо ниво на научните изследвания, което да им позволи да бъдат конкурентоспособни на международно равнище. Те трябва да докажат, че могат да осигурят съоръженията и средата, необходими за отлична изследователска дейност в съответствие с Европейското изследователско пространство. След като бъдат избрани, институциите ще предоставят катедри на ЕНП на изявени представители на академичните среди, които притежават капацитет да повишат стандартите и да привлекат допълнителен висококвалифициран персонал. Очаква се по този начин да дойдат средства и от други източници, като финансиране на научни изследвания от страна на ЕС или от регионалните фондове на Евросъюза. Комисарят по регионалната политика Йоханес Хаан обяснява: „Ако комбинираме финансирането на научни изследвания от страна на ЕС с регионалните фондове на Съюза, можем да осигурим лаборатории и оборудване за тези представители на академичните среди и техните екипи. По този начин ще се навакса изоставането в научноизследователската дейност и иновациите и ще се помогне за превръщането на тези идеи в конкретни възможности за растеж.“ Пилотната фаза на инициативата „Катедри на ЕНП“ ще разполага с 12 милиона евро от бюджета на настоящата Седма рамкова програма за научни изследвания (2007 — 2013 г.), по време на която ще бъде тествана идеята. Ако тя се увенчае с успех, Комисията предлага да финансира много по-голям брой катедри на ЕНП, в зависимост от бюджета на бъдещата рамкова програма „Хоризонт 2020“.


Първата фаза от пилотната покана за представяне на предложения, ръководена от Комисията, се състои в това да се набележат и подберат институциите, в които ще бъдат установени катедри на ЕНП. Това ще стане чрез конкурс. Заинтересованите институции ще могат до 30 май 2013 г. да представят предложенията си, които ще бъдат оценени от Комисията през лятото на 2013 г. Първите споразумения за отпускане на безвъзмездни средства биха могли да се подпишат през декември 2013 г. През втората фаза, която ще започне в началото на 2014 г., избраните изследователски организации ще обявят свободното място и ще изберат титуляря на катедрата на ЕНП чрез отворена и прозрачна процедура на подбор. Кандидатите могат да са граждани на която и да е държава по света. Ориентировъчният бюджет за тази покана за представяне на предложения е 12 милиона евро. Средствата за финансиране на одобрените предложения ще бъдат в максимален размер от 2,4 милиона евро за период до пет години. Нито една държава не може да получи повече от тази субсидия. Ако пилотната покана за представяне на предложения се увенчае с успех, Комисията предлага значително да разшири обхвата на програмата в рамките на „Хоризонт 2020“. Освен катедрите на ЕНП, „Хоризонт 2020“ ще подпомогне партньорството на възникващи и напреднали институции, които работят екипно за създаването на центрове за върхови постижения, осъществяването на обмен на персонал и предоставянето на експертни съвети и съдействие. Модернизирането на научноизследователската инфраструктура и съоръжения ще е задача на регионалната политика на ЕС.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

козирог