Свързани новини

25.03.2019 12:27

Ердоган: Света София може да бъде отворена като джамия

Видян 1179 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е заявил в телевизионно предаване снощи, че "Света София" може да бъде отворена за безплатни посещения, при това не като музей, а под името джамия "Света София", съобщава в."Миллиет". Ердоган е посочил това в съвместно телевизионно предаване на турските телевизии ТГРТ Хабер и Беяз ТВ, отговаряйки на въпрос дали посещенията в "Света София" може да станат безплатни, уточнява БТА.


Ердоган заявил, че това лесно може да стане, като изтъкнал също, че "Света София" може да бъде извадена от статута на музей и да бъде отворена за безплатни посещения като джамия "Света София". По думте му, даването на "Света София" на статут на музей е стъпка, произтичаща от начина на мислене на Народнорепубликанската партия. Ние ще променим тази стъпка, казал още президентът.


Храмът "Св. София" е най-внушителният паметник на византийското изкуство. Изграден е от двама гениални архитекти - Антимий от Тралес и Исидор от Милет през 532-537 година по време на разцвета на византийското изкуство при Юстиниан (527-565). Църквата била част от дворцовия императорски комплекс. Ето защо е градена като най-голямата "парадна зала на двореца". Нейните строители се справят безпогрешно с изискванията на владетеля, припомня сайтът pravoslavieto.com.


След падането на Константинопол под турско робство през 1453 г., "Св. София" била превърната в джамия.


Юстинияновият храм и до днес най-забележителният, най-величественият паметник на християнската архитектура от византийски стил през най-цветущия му период на развитие.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

скорпион