Зове Турция

Свързани новини

12.09.2023 12:49

ЕП зове Турция да се откаже от позицията си за решаване на Кипърския въпрос

Видян 753 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейският парламент призовава Турция да се откаже от неприемливата си позиция за решаване на Кипърския въпрос чрез създаването на две държави на острова. Това се заявява в доклада за Турция, дебатът по който е днес в пленарната зала на Европарламента, а гласуването му е насрочено за сряда.

Инцидентите в буферната зона в Кипър през август, когато групи кипърски турци нападнаха членове на мироопазващите сили на ООН, са включени в доклада след изменение, внесено съвместно от шестимата кипърски евродепутати, съобщиха те в понеделник.

Европарламентът критикува Анкара за тези действия и посочва, че те не са в полза на възобновяването на преговорите по Кипърския въпрос.

Докладът съдържа важни препратки към кипърските турци, обяви проф. Ниязи Къзълюрек, първият кипърски турчин, представител на Република Кипър в Европарламента.

В документа ясно е заявено, че мястото на кипърските турци е в Европейския съюз, подчерта той. Турция е призована да уважава кипърските турци като законна кипърска общност и да спре намесите си във вътрешните й работи, а Еврокомисията и Република Кипър трябва да поемат своите отговорности към тях, каза евродепутатът.

Той определи като „неприемлив политически ход“ наложената забрана от Турция за влизане в нея на 12 кипърски турци, известни поддръжници на федералното обединение на Кипър.


Източник: БНР



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

везни