ЕП е домакин на две изложби на български творци

Свързани новини

24.01.2024 10:55

ЕП е домакин на две изложби на български творци

Видян 389 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В Европейския парламент в Брюксел бяха открити две изложби на български творци. Първата, озаглавена "Глад", съдържа произведения на Йона Тукусер, завършила Художествената академия в София.

Тукусер е посветила картините си на Гладомора в Украйна. Тя бе поканена да представи творбите си от евродепутата Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП). Йоана е положила огромни усилия, за да разкрие автентичната истина за събитията през Гладомора през 30-те и 40-те години на миналия век, и днес, когато Русия нападна Украйна с желанието отново да предизвика глад и да пресече доставките на храни за света, посочи Ковачев в словото си при откриването на събитието.

Изложбата не е плод на артистично въображение, а представя действителността. ЕП прие резолюция и призна Гладомора за геноцид. Искаме да покажем на младото поколение какво се случва и да предотвратим повторение на тези събития. Повечето от свидетелствата за изложбата са събрани в района на Одеса, където живеят над 100 хиляди българи, допълни той.

Съветският режим остави умишлено милиони украинци да умрат от глад, заяви във видеообръщение председателят на ЕП Роберта Мецола. Деветдесет години по-късно украинците отново трябва да се борят за живота си, идентичността си и свободата си, добави тя. Горди сме, че ЕП е домакин на тази изложба. Русия днес отново използва глада като оръжие. Ще останем с Украйна, докогато е необходимо и ще осигуряваме помощ до постигането на мир - мир с достойнство, свобода и справедливост, каза Мецола.

Еврокомисарят Илиана Иванова също се включи с видеообръщение към участниците в събитието и отбеляза, че Гладоморът оставя дълбоки следи в общата европейска памет. Българската общност в Украйна е сред пострадалите от тези трагични събития, отбеляза тя. По нейните думи творбите отразяват устойчивостта на човешкия дух и носят поуките от споделената история.

Ръководителят на представителството на Украйна в ЕС Всеволод Ченстов посочи, че отричането на правото на съществуване е сред подходите на режима на Сталин, а днес и на руския президент Владимир Путин.

Ръководителят Постоянното представителство на България в ЕС посланик Румен Александров определи творбите като забележителна работа. Всяка рисунка е духовно свидетелство за трагичните истории на хората във времената на Гладомора, каза той. Макар да е трудно тези образи да бъдат гледани, трябва да ги помним, добави посланикът. Той отбеляза, че Народното събрание също определи Гладомора за геноцид и осъди виновниците.

Зам.-ръководителят на мисията на САЩ към ЕС в Брюксел Кели Адам-Смит заяви, че произведенията в изложбата са част от паметта за историческите събития. Русия днес отново унищожава стотици хиляди тонове украинско зърно. Приветстваме устойчивостта на украинците и решимостта им да докажат на света, че си струва да се борим за свободата, добави тя.

Втората изложба, озаглавена "Отвъд времето", е дело на художника Венко Мадолев и съдържа графики, подредени по инициатива на евродепутата Александър Йорданов (СДС/ЕНП). За БТА Йорданов отбеляза, че авторът има много международни награди, представял е в Европа, Япония и много други места по света, но за първи път творбите му са в ЕП.

Политиците по-често трябва да се срещат с изкуството, каза Йорданов. Истинското изкуство преодолява времето и пространството. Срещата на политиците с него може би ще ги направи по-добри при взимането на решения. Винаги изкуството носи човещина. Никаква човешка дейност, включително в политиката, не е възможна без човещина, обобщи Йорданов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

телец