24.01.2023 11:43

Енергийната визия на "Топлофикация Перник": Намаляване дела на твърдите изкопаеми горива и производство на зелена енергия от алтернативни източници

Видян 1541 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"През 2023 г. в „Топлофикация Перник“ планираме да произвеждаме още повече зелена енергия. Лятото на тази година ще бъде първото без въглища в Перник след над 70 години, в които те са били използвани без прекъсване." посочи инж. Чавдар Стойнев, изпълнителен директор на "Топлофикация Перник".


Той заяви, че в края на 2022 г. са започнали пробно пускане на трите газови когенератори. По думите му пусковите проби ще продължат и през януари като възнамеряват да експлоатират съоръженията приоритетно в периода от май до октомври.


"Внедряването в експлоатация на газовите мощности ще окаже положително въздействие върху околната среда. При използването на газ се отделят в пъти по-малко въглеродни емисии в сравнение с твърдите изкопаеми горива." подчерта инж. Стойнев.


Изпълнителният директор на "Топлофикация Перник" обясни, че паралелно с този проект, ще инвестират и в още два газови когенератора. Инж. Стойнев посочи, че през 2023 г. ще работят и по проекта за производство на енергия от биогаз и увеличаване на дела на биогоривата в микса.


"За нас е важно като един от големите работодатели да дадем своя принос за развитието на Перник и градът да става все по-добро и предпочитано място за живеене." категоричен беше директорът на топлофикационното дружество.


Инж. Стойнев отбеляза, че визията за развитието на „Топлофикация Перник“ следва динамиката на потребностите и очакванията на настоящи и бъдещи клиенти, нормативната национална и европейска политика, енергийна ефективност и не на последно място – опазване на околната среда.


Инж. Чавдар Стойнев се надява по-скоро България да излезе от тежката икономическа и енергийна криза.


"След избухването на руско-украинския конфликт, санкциите, наложени от западните държави на Русия предизвикаха огромни проблеми за всяка страна, вкл. България. Вярвам, че ще се предприемат спешни мерки по енергийните въпроси, за да се „изправи на крака“ българската икономика.“ коментира инж. Стойнев.


По думите му са необходими усилия за подпомагане на бизнеса заради високите цени на горивата, за подобряване на енергийната ефективност и за осигуряване на чиста енергия на достъпна цена.


"Ще дадем своя принос в превръщането на България в модерна европейска страна." посочи инж. Стойнев. Той изрази надежда, че и занапред, водени от взаимното доверие и решителността, ще постигат още по-добри професионални резултати за дружеството и за европейската енергетика, от която сме неделима част.


В края на интервюто изпълнителният директор на "Топлофикация Перник" изрази благодарността си към екипа на дружеството, с който заедно са реализирали напредъка на предприятието. По думите му тяхната отдаденост, ентусиазъм и инициативност са допринесли за модернизацията на „Топлофикация Перник“.


Инж. Стойнев посочи, че световната пандемия е напомнила първостепенната значимост на живота и здравето, без които е невъзможен нито един успех. В тази връзка директорът на централата в Перник пожелава сърдечно на целия колектив на дружеството и на всички български граждани здраве.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

лъв