Свързани новини

01.02.2022 17:05

Енергийната комисия отхвърли предложението за 100% компенсиране на храмове, общини и училища

Видян 1738 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Проектът на решение на ГЕРБ за 100% компенсации на небитовите крайни потребители - болници, училища, детски градини, социални услуги и други не беше приет от енергийната комисия в парламента. Той обаче предстои да бъде разгледан и в пленарната зала. 


 
"Парламентарната комисия по енергетика днес отхвърли предложението държавата да компенсира на 100 процента общините, болниците, училищата и вероизповеданията заради поскъпването на тока, който купуват от борсата като небитови потребители.




Предложението беше компенсаторният механизъм да действа шест месеца от 1 януари т.г.




Общините предоставят над 80% от всички обществени услуги в страната. Всички сектори – градски транспорт, детски градини, училища, социални домове, общински болници и т.н. страдат от драстичното увеличаване на енергоносителите през последните 6 месеца.




Между 2 и 4 пъти са по-високи сметките за ток и природен газ във всички сектори на публичните услуги. Без помощ от държавата никоя община не може да се справи с този ръст на цените.



 
В почти всички европейски държави правителствата вече са активирали различни компесаторни механизми и мерки, които да омекотят драстичното увеличение на цените на тока и газа, и да защитят потребителите. При немалко държави вече има въведени компенсаторни механизми със срок до края на 2022 г.




Държави като Италия и Испания (и други) призовават за съвместни действия на ниво ЕС за прилагане на стратегически запаси и съвместни доставки на природен газ, докато други, като Унгария и Чехия, искат да преосмислят механизма за търговия с емисии. Франция е за реформиране на механизма за ценообразуване на европейския енергиен пазар.



Таблицата по-долу класифицира мерките в 17 държави от ЕС и Обединеното кралство в 6 типа реакции на скока в цените на енергията. Всички мерки се предлагат или приемат от септември 2021 г., когато енергийната криза вече се разгръща.
Анализът на Bruegel прави преглед на различните политики, използвани от държавите на национално ниво", заяви зам.-кметът Дончо Барбалов.



 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 01.02.2022 23:16

    Още преди 1990г. държавата си е изградила ТЕЦ-ове, ВЕЦ -ове и даже АЕЦ , които електроцентрали да осигуряват евтин ток за поне 100 години напред . Тези бг. политици , които подписаха договора цялото произведено бг.електричество ( а не излишъка )да отива на евро-борсата да бъдат дадени на съд . Германия се отказа от своите АЕЦ и е в недостиг на електричество, защото миналата не беше ветровита и милионите въртящи се перки НЕ произведоха очакваното количество ток . Откъде накъде най-бедната в ЕС държава (БГ ) ще бъде донор на ток на богатите държави в ЕС. Как със средна заплата от 800 лв. обикновеният човек ще плаща ток по евро-цени . Средната заплата на германеца е 6000 лв .?!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

близнаци