Електрически круизен кораб с гигантски слънчеви платна

Свързани новини

11.06.2023 08:14

Електрически круизен кораб с гигантски слънчеви платна ще бъде пуснат на вода през 2030 г.

Видян 18271 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Норвежката компания за приключенски круизи Hurtigruten разкри плановете си за електрически круизен кораб с нулеви емисии и прибиращи се платна, покрити със слънчеви панели, който ще отплава през 2030 г., предаде CNN.

Понастоящем компанията разполага с флотилия от осем кораба, всеки с капацитет от 500 пътници, които пътуват по протежение на норвежкото крайбрежие от Осло до Полярния кръг. Въпреки че е сравнително малка фирма, главният изпълнителен директор Хеда Фелин се надява, че тази иновация "може да вдъхнови цялата морска индустрия".

Проектът, наречен "Sea Zero", първоначално беше обявен през март 2022 г. и оттогава Hurtigruten Norway, заедно с 12 морски партньори и базирания в Норвегия изследователски институт SINTEF, проучва технологични решения, които биха могли да помогнат за постигане на безмисионно морско пътуване.

Полученият дизайн ще се захранва предимно от 60-мегаватови батерии, които могат да се зареждат в пристанището с чиста енергия, тъй като възобновяемите енергийни източници представляват 98 % от електроенергийната система на Норвегия. Гери Ларшон-Федде, главен вицепрезидент по морските операции на Hurtigruten Norway, който предложи идеята за кораб с нулеви емисии, изчислява, че батериите ще имат пробег от 300 до 350 морски мили, което означава, че по време на 11-дневно пътуване в двете посоки един лайнер ще трябва да се зареди около седем или осем пъти.

За да се намали зависимостта от батериите, когато е ветровито, три прибиращи се платна - или крила - ще се издигат от палубата, достигайки максимална височина от 50 метра. Те могат да се регулират самостоятелно, като се свиват, за да минават под мостове, или променят ъгъла си, за да уловят най-силния вятър, обяснява Ларшон-Феде. Той допълва, че платната ще бъдат покрити с общо 1500 квадратни метра слънчеви панели, които ще генерират енергия за зареждане на батериите по време на плаване - а нивото на батериите ще се показва на борда на кораба.

"В Норвегия, въпреки че през зимата понякога може да е тъмно, на юг все още има слънце. А през лятото имаме слънце 24 часа в денонощието. Освен всичко останало, ще бъдем захранвани със супер енергия от среднощното слънце", казва той.

Корабът ще бъде оборудван с 270 каюти за 500 гости и 99 души екипаж, а обтекаемата му форма ще доведе до по-малко въздушно съпротивление, което ще помогне за допълнително намаляване на потреблението на енергия. На борда на кораба гостите ще бъдат поканени да сведат до минимум собственото си въздействие върху климата чрез интерактивно мобилно приложение, което ще следи личното им потребление на вода и енергия.

"Искаме да ги накараме да осъзнаят колко енергия използват, като прекарват 10 минути повече под душа или като климатикът работи на пълни обороти", казва Ларшон-Феде.


По-екологичен превоз

Според Международната морска организация (ММО), органът на ООН, който регулира световното корабоплаване, на корабоплавателната индустрия се падат около 3% от световните емисии на парникови газове, причинени от човека. През 2018 г. ИМО въведе цел за намаляване на емисиите на парникови газове в отрасъла поне наполовина до 2050 г.

Това доведе до нова вълна от проекти за екологични ветроходни кораби - от трансатлантическия автомобилен превозвач Oceanbird и различни товарни кораби с прибиращи се платна до суперяхтата Black Pearl на Oceanco и круизния кораб със сгъваеми плътни платна на Chantiers de Atlanique. Но повечето от тях ще разчитат и на двигатели, работещи с изкопаеми горива. Ларшон-Феде отбелязва, че макар проектът на Hurtigruten Norway да има резервен двигател от съображения за безопасност, той ще работи с екологични горива, като амоняк, метанол или биогориво.

Hurtigruten Norway отдавна изтъква идеята за устойчиво корабоплаване. През 2019 г. тя пусна на вода първия в света хибриден круизен кораб с батерийно захранване и в момента е в процес на преобразуване на останалата част от експедиционния си флот към хибридно захранване с батерии.



"Ние сме зависими от океана и околната среда. Това е нашият продукт: чисти океани, чисти пристанища, местни доставчици", казва Фелин. "Искаме да дадем тласък и да бъдем лидер в областта на устойчивото развитие, тъй като смятаме, че нашата индустрия е твърде бавна и недостатъчно амбициозна."

През следващите две години Hurtigruten Norway ще тества предложените от него технологии, преди да финализира дизайна през 2026 г., а през 2027 г. се стреми да започне производството в корабостроителницата. Първият кораб трябва да влезе в норвежки води през 2030 г. След това компанията се надява постепенно да трансформира целия си флот в плавателни съдове с нулеви емисии.



 


 


 









 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

рак