Свързани новини

28.04.2014 11:35

Екстази-убиец идва у нас

Видян 1465 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Екстази убиец с опасно високи нива на психоактивното вещество MDMA може да бъде внесено в България. Смъртоносният наркотик вече се среща в Белгия, Холандия, Швейцария и Обединеното кралство, предупреждава Европол. Според доклад на службата депата на този вид дрога са именно в тези страни. Опасенията обаче са, че наркотикът може да се разпространи на цялата територия на ЕС, включително и у нас, съобщава "Монитор".


Потенциално токсичните нива на MDMA, които се съдържат в новото екстази, могат да доведат до сериозни увреждания. Има информация и за смъртни случаи в Холандия и Обединеното кралство. Екстази таблетките в ЕС обикновено съдържат между 60 и 100 мг MDMA. В момента обаче се срещат хапчета, съдържащи между 150 и 200 мг, дори 240 мг. Подобни количества са пагубни за човешкия организъм, ако се приемат на веднъж. Освен това този вид стимуланти е предпочитан предимно от по-млади хора, които го ползват за повдигане на настроението, когато са навън. Те го смесват с алкохол, което увеличава ефекта му.


От Европол алармират и за друг смъртоносен наркотик, който навлиза скоростно на европейския пазар. Това е дрогата с обозначение 4,4 – DMAR, позната още като „Еуфория”. Наркотикът също представлява таблетки, но често се и смърка от младежите. През 2013 година от тази дрога в Англия са починали 18 души, в Унгария пък са били осем. Освен в Обединеното кралство и Унгария, веществото е било засечено и в Дания, Финландия, Унгария, Холандия и Швеция.


Според експертите сам по себе си наркотикът не е смъртоносен. За да получат по-голямо количество обаче, дилърите го смесват с други психоактивни вещества, на което се дължат и повечето смъртни случаи. Изследванията са показали, че в тази дрога се срещат примеси на кокаин, диазепам, амфетамини и др. Освен летален изход „Еуфория” може да доведе и до хипертермия, проблеми с дишането и спиране на сърдечната дейност за кратко, предупреждават лекари.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.