Свързани новини

22.07.2012 15:44

Ексшефът на разузнаването ген. Аспарухов: Атентатът в Бургас е само началото

Видян 1918 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Атентатът в Бургас е само началото”, заяви бившият шеф на българското разузнаване между 1991 и 1997 г. генерал Бриго Аспарухов. Зловещото му пророчество идва, след като на 2 юни тази година той предрече сериозна опасност от терористичен акт. И двете му твърдения се появиха в предаването на Ива Николова по телевизия НБТ.


Генералът споделя позицията на 19 минути, че българската дипломация е дала повод за ненавист в мюсюлманския свят с небалансираната си позиция в Близкия Изток. „Беше даден мотив с организирането на среща на сирийската опозиция в България с домакинството на външния министър Николай Младенов”, категоричен е топразузнавачът. Той смята, че изгонването на сирийския посланик също е наляло масло в огъня.


Позицията на Бриго дойде, след като и други експерти изказаха подобни мнения. Иван Гарелов, който освен дългогодишен журналист с репортажи от войните в Близкия Изток е и бивш офицер от разузнаването, сподели в Шоуто на Слави мнението, че в България има поне една клетка на терористи, за да се организира такъв атентат. „Не смятайте, че това е дело на луд, който просто се е разхождал”, смята той. Думите му бяха потвърдени ден по-късно от вътрешния министър Цветанов.


Вицето потвърди информация на 19 минути от четвъртък за американско участие в атентата. Гражданин на САЩ е бил вторият човек в групата на т.нар. „камикадзе”, който взриви себе си, петима еврейски туристи и български шофьор на летището в Бургас преди пет дни.


Според експерта по национална сигурност Николай Радулов е истина, че България е „мека” цел, както я нарече генерал от израелската полиция. Това означава „лесна” мишена. Според него причината е, че от около 500 спецове по антитерор, образовани в чужди звена, на служба били останали трима или четирима.


Арабистът Боян Чуков, бивш премиерски съветник по националната сигурност, пък подчерта, че не е случайно непоемането на отговорност от страна на терористи. Според думите му пред телевизия СКАТ личал пръст на чужди тайни служби в атентата. Именно той беше и първия човек, който ден преди полицията извади информацията, че т.нар. "камикадзе" е бил забелязан в центъра на Поморие.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

рак