Свързани новини

22.01.2013 13:51

Експертите: За пореден път омаловажаваме терористичен акт

Видян 1799 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Различните експерти коментираха покушението срещу Ахмед Доган като пореден жесток гаф на властта. Най-лошо от всичко е омаловажаването на онова, което стана. „Не може, когато гръмне бомба, да казваме, че хората сами са си я сложили. Когато взривят колата на Сашо Диков, пак него да обвиняваме. При атентата в Сарафово да оставим чужди служби да приберат светкщавично свидетелите, без да сме ги разпитали и да замърсят местопрестъплението като направят доказателствата негодни. А при нападение срещу опозиционен лидер като Ахмед Доган да се отнасяме ехидно към случилото се”, отсичат специалистите. Те добавят, че не бива да се подценява нищо от портрета на похитителя, след като той е стигнал дотам, че да си вика Огнян и да бъде познат сред приятелите и познатите си като Оги, а не под своето турско име. Нещата явно са доста дълбоки.


Има мнения, че на него дълго и нарочно му е създавана легенда, както на други известни похитители като например Ли Харви Осуалд, който посегна на Кенеди. Зависимостта му от органите поради криминалните му прояви и непопадането му там, където му е мястото, въпреки тях също буди подозрение според спецовете.


Доц. Николай Радулов, експерт по национална сигурност:


При нормална служба за охрана в европейска страна терористът щеше да е застрелян


Ако в някоя нормалма и демократична европейска страна, при наличие на човек, който тича в зала с 800 души и размахва пистолет, за да нападне политически лидер, този човек щеше да е застлеян, заяви пред НБТ доц. Николай Радулов – експерт и преподавател по национална сигурност с дългогодишен опит и на оперативно ниво. „В другите служби от типа на НСО, в такива случаи се стреля да месо”, категоричен е спецът. Според него, ако са верни информациите, че ДАНС е имал сведения за анти-Доган ударна група, в която е участвал и самият Октай, няма обяснение защо не са взети мерки. „Може би атентаторът е мислел, че му е дадено оръжие, за да убива. Това не се получи. А ако беше прерязал гърлото на Доган?! Защото беше въоръжен и с ножове... Най-лошото е, че за пореден път омаловажаваме терористичен акт”.


Д-р Николай Михайлов, психиатър и бивш депутат от ДСБ:


Реакцията на Доган при нападението беше напълно инстинктивна


Известният психиатър д-р Николай Михайлов, когото познаваме и като бивш депутат от ДСБ, сиреч – човек, който най-малко може да бъде упрекнат като фен на ДПС и Доган, коментира пред НБТ професионално поведението на лидера във връзка с версиите за негова постановка.


„Първо, трябва да се отбележи, че реакцията на политика беше напълно инстинктивна. След това той автоматично зае защитна ембрионална поза. След първичния инстинкт на самозащита, той падна или припадна, защото и това е естествена реакция с цел избягване на последвствията от заплашително действие”, професионално категоричен е докторът.


„Подозренията за сценарий на ДПС са налудничави, защото никой не би поел такъв риск и не би могъл да предвиди реакциите на всички”, смята още психиатърът.


Кънчо Стойчев, политолог:


Твърденията за инсценировка на ДПС са тест за глупост


„Само като тест за глупост могат да бъдат определени твърденията за инсценировка от страна на ДПС при атентата срещу Доган”, рече и отсече в Шоуто на Слави известният социолог и политолог Кънчо Стойчев. Той е на мнение, че има логика във версията, че покушението не е само срещу личността на лидера, но и против неговите думи от словото, което трябваше да изнесе от трибуната. По оценка на Стойчев – един от най-просветените и посветените наблюдатели на българския преход, това е била най-ярката, най-важната и най-ценната реч на Ахмед Доган и тя е трябвало да бъде чута от всички с дълбоките й национални и интернационални послания.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

козирог