Свързани новини

21.01.2013 15:10

Постановка с атентата има, но не е на Доган

Видян 2226 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Който е чел кримките на Агата Кристи знае, че никога първия човек, в когото се съмнява читателят, не е истинският извършител. Затова поизбързаха онези, които заподозряха ДПС в постановка. Защото инсценировка е имало, но не е оттам. Кой е инициаторът се разбира, когато проумеем какъв е мотивът! Най-близко е до акъла, че някой иска да възпроизведе по нов начин модела на скачените съдове – патриотичен и мюсюлмански вот, които взаимно си наливат гласове. Ето по какво съдим...


Речта на Доган беше прекъсната точно преди развиването на двете й основни тези. Едната от тях е, че Европа трябва да върши истинска работа с малцинствата и ефективно да развива регионите, а не само на хартия, ако желае да не бъде превзета от радикалния ислям. За България (и не само) партията на Доган е може би последната преграда срещу подобна опасност. Значи може да е имал мотив някой, който желае да обсеби електората на Доган, но не на ползу роду, а за да му втълпи други идеи, вдъхновени от чужбина като например възраждането на Османската империя под съвременна форма. Какви плодове дават тези идеи? Ислямизацията на Близкия Изток показва ясно за какво иде реч. Огънят е пред  портата на България и чрез нас – на ЕС.


Втората програмна теза естествено е свързана с българската политика и нуждата от възраждане на демократичността. Да, докладът може да бъде прочетен по Интернет, но беше попречено той да бъде тиражиран от медиите от неговия автор и да го чуе много по-сериозен дял от населението. Вместо това някой отново иска Доган да бъде представен като „проклятие”. В този смисъл версията на известния анализатор Георги Коритаров, че атентатът е срещу съдържание повече, отколкото срещу личност е доста правдива. Понеже масовото говорене за атентата отне шоуто на Доган и възможността на публиката да вникне в неговите послания.


Пускането на тезата за инсценировка от ДПС затова е несъстоятелна. Калпавият атентат може да е организиран от някой, който вижда потенциал за няколко процента в патриотичния вот, който иска да вземе от Волен и НФСБ. А човешката реакция на шок и ужас на Доган и реалната заплаха за живота и здравето му сочат, че нападението е съвсем истинско. Това личи и по прощалното писмо на атентатора, и по споделените във Фейсбука на Петко Симеонов думи на Октай, че го карат да извърши нещо грозно и чудовищно.


Неоснователни обаче са както подозренията както към ДПС, така и тези към ГЕРБ. Защо й е на властта да организира подобно очерняне на България при положение, че и без друго управляващите са следени под лупа именно по въпросите на реда, сигурността и правораздаването? Все пак в трета зала на НДК беше цялото бюро на партията на европейските либерали. Нейният лидер веднага заяви, че това, което се случва в България никак не е добро и ЕС трябва наистина да вземе мерки да поправи нещата. А и реакциите на световната преса – да вземем британския десен в. Таймс за пример, гласят: „Атентат срещу опозиционен лидер”. ГЕРБ няма сметка от подобен международен имидж.


Затова е много важно българското разследване да се пази от нелепи изказвания като например, че става дума за дребно хулиганство или без експертиза да се твърди, че оръжието било неспособно да навреди. Защото те просто не са верни. А потулването на случая по познат от преди начин ще бъде бомба със закъснител.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

дева

Днес съсредоточете усилията си върху завършването на текущите проекти

Днес съсредоточете усилията си върху завършването на