Свързани новини

20.05.2014 09:10

Експерти: Квалификацията не влияе на цената на труда в България

Видян 947 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Две обяви - такава търсеща лекар срещу заплата от 680 лева и друга - за сервитьорка срещу възнаграждение от 1500 лева, предизвикаха дебат по отношение на разликата в заплащането на висококвалифицирани специалисти и нискоквалифициран персонал.


„Става въпрос за цена на труд и в това отношение в България е пълна анархия. Опитахме се заедно със социалните партньори да поправим до някъде тази грешка, като започнахме от 2002 г. да договаряме минимални осигурителни прагове, които включват и заплащането", коментира казуса финансовият експерт Мика Зайкова в „Здравей, България", съобщи Нова ТВ.


„Понякога самите компании, които търсят работна ръка, си правят експерименти. За съжаление една сервитьорка няма да получи 1500 лева, въпреки че е обявено така. Това са трикове, за да се провери пазара", заяви от своя страна Иван Нейков, бивш министър на труда и социалната политика.


„Големият проблем е, че в България квалификацията, която притежаваш, не влияе върху цената на труда. Това е необяснимо, след като всички знаят какво трябва да се направи. Единственото стопиране на процеса идва от Министерството на финансите с вечния принцип „няма пари", на мнение е Нейков.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.