комплекс Мини Марица-Изток

Свързани новини

04.10.2023 11:10

Експерт от мини Марица-изток обясни значението на комплекса за страната и заблудите, които се тиражират

Видян 1227 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Слушайки глупостите и заблудите, които днес цял ден ръсеха "академикът" и продажната сган около него, ще се опитам по достъпен начин да представя на обикновените хора комплекса "Марица-изток" и значението му за страната.


Целият ми трудов стаж (34г.) е в комплекса. 27 г. - в мините и 7 г. в AES - една от американските централи, като ръководител на строителството, експлоатацията ремонта и поддръжката на тежко минно и енергетично механо и електрообурудване.


Комплексът включва три открити рудника, в които се добиват 25-30 млн.т. нискокалорични (1600ккал/кг) лигнитни въглища, като до тях се достига след изкопаването на слой разкривка( пръст) с дебелина около 100м.Въглищните пластове са с мощност (дебелина) около 25м.
Въглищата се транспортират с влакови композиции и транспортни ленти до четири електроцентрали, където се изгарят по уникална технология (единствена в света ) и се произвежда 45-50% от електроенергията на България, независимо от природните условия и външни фактори!
Централите са строени така, че да издържат 7,5 по Рихтер, имат складове за 30-40 дни работа на макс. при всякакви климатични условия.


Първата заблуда, която се тиражира е, че могат да преминат на алтернативно гориво.
НЕ МОГАТ!!!


Без цялостна подмяна на топлообменната система не могат да работят дори с по-калорични въглища.
При строителството на нова топлоцентрала, разходите за топлообменната част(котлите, където се изгарят въглищата и се загрява до пара водата) представляват 65-70% от общите разходи (3-5 млрд. лв). Ако това трябва да се направи за някоя от съществуващите централи, първо трябва да се демонтира всичко старо. По евтино би излязло да се построи нова централа на ново място.


Друг е въпросът какво ще гори и от къде ще се доставя?!
Другата заблуда е, че енергията е скъпа. Скъпа я правят милионите , които се плащат като въглеродни емисии. Най-големите "производители" на такива емисии - Китай, САЩ, Индия, Русия и Турция не плащат нищо! Дори и с тези разходи, централите могат да са на печалба (и американските са!), ако държавата не се намесва.


"Ще си купуваме ток от борсата"- отговор на самотитулования глупак на въпрос с какво ще заменим енергията от централите.


Ще го купуваш сега, когато е топло и чисто. А когато сняг забръска?! И борсите дигнат пет пъти цената?! А след две години, когато стане ясна и другата далавера - че АЕЦ - Козлодуй не може да работи с американско гориво, а руско - няма!
 


Или ако, пази боже, изгори някоя охлаждаща помпа, същата като тия, дето ги харизахме на наркоманчето, щото на нас не ни трябвали?!
Крайно време е на всички да ни стане ясно, че последната грижа на тази продажна шайка, е добруването на народа. Напротив! Упорито ни бутат към война, най-вероятно гражданска.
И когато си свършат "работата", за която са инструктирани, ще си плюят на петите и ще харчат някъде по островите "усвоените" фондове.
А ние???


Каквото сме си заслужили!!!


Румен Ненов, експерт


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

овен

Важен ден

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Важен ден, особено за взаимоотношенията ви с околните.