Свързани новини

05.08.2019 11:17

Експерт: Болничните да се изплащат от НОИ, 80% от заплатата

Видян 2263 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



 Най-справедливо е болничните да се изплащат от НОИ, а обезщетенията да са в размер на 80% от заплатата на работника. Това каза финансовият експерт Мика Зайкова в интервю за Агенция Фокус по повод възникналите полемики около изплащането на обезщетенията при отпуск по болест. Тя обясни, че изплащането на болничен от работодателите е било въведено като антикризисна мярка по време на кризата, която вече е отминала и че това вече не е необходимост.

 „Мисля, че работодателите помогнаха достатъчно на държавата и, че не първите три дни, а всички дни, в които човек е болен, ако има право на обезщетение, тоест да има достатъчен стаж – 6-месечен, трябва да получава болничните“, каза още Зайкова. Тя добави, че НОИ трябва да поеме своите задължения и че това е институцията, която трябва да изплаща обезщетенията.

„Сега в Кодекса за социално осигуряване първите три дена, понеже ги плаща работодателят, тогава, когато правихме антикризисните мерки, всички се съгласихме работниците да помогнат на държавата, понеже беше зле. И работодателите се съгласихме първите три дни от болестта на работниците да бъдат не 80, а 70 %“, обясни Зайкова. Тя изрази становището, че криза отдавна няма и обясни, че не трябва да бъдем толкова късопаметни.


 


Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

козирог