Министърът на околната среда Асен Личев ще сезира прокуратурата да разследва „Морска администрация“ за престъпление срещу околната среда. Причината е случилото се със заседналия кораб край Камен бряг, предаде бТВ.


По думите му сме изправени пред две кризи - административна и екологична.


„Недопустимо е една страна членка да допусне кораб, който видимо отива към брега и е натоварен с насипен карбамид, който е забранен от европейското законодателство да се превозва в такъв вид, да се блъсне в нашия бряг, да застраши водната екосистема и защитена зона", заяви Личев.


„Администрацията, която завари служебното правителство, имаше само две годни неща – едното беше джипът, който се шофираше от премира с държавни средства, както и неговата медия за лична употреба „Севда ТВ“. Защото администрацията, която заварихме като наследство в „Морска администрация“, в частност и в МОСВ, показа, че тя притежава професионална, етична и морална нищета“, заяви още Асен Личев.


Основният риск за околната среда в района е преодоляна, успокои ексминистърът. Горивото от долните резервоари на кораба е източено.


„Няма как при никакви обстоятелства резервоарът да бъде пробит, а от него да изтече опасното гориво лек дизел“, обясни той.