Свързани новини

24.09.2014 17:24

Еколози срещу добива на шистов газ в България

Видян 1966 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Еколологични и граждански сдружения протестират срещу проучванията и добива на шистов, въглищен и тайт газ по метода „хидравличен удар“. Те настояват за реално спазване на съществуващата парламентарна забрана за добив на шистов газ в България.


Организаторите на протеста твърдят, че са дадени разрешителни на няколко компании, които съобщават в сайтовете си и на фондовата борса, че добиват газ по неконвенционални начини. В заявленията си към български институции същите фирми вписват, че извършват търсене на нефт и газ. Въпреки че забраната за добиване на шистов газ чрез хидравлично разбиване е приета преди две години, заради екологичните рискове, държавата е първият й нарушител, твърдят протестиращите.


От инициативния комитет призовават екоминистерството и Министерството на икономиката и енергетиката да прекратят всички договори за проучване и добив на нефт и газ, докато забраната не бъде имплементирана в закон.


   


Всеки път по време на изборни кампании, от партия Зелените разиграват една и съща сценка и всеки път електронните медии, телевизиите и радиата реагират по един и същи начин на играта им и ги отразяват във всичките си емисии. Схемата е следната и тя винаги в края на кампанията:


Някое от безбройните им неправителствени организации, провежда абсолютно измислен протест, в случая отново срещу проучванията за шистов газ. Все едно от три години няма наложен мораториум от Парламента, не само върху добива, но и върху проучванията. Той (мораториумът) е толкова всеобхватен, че освен газ и нефт, дори и кладенец за вода, не можеш да си изкопаеш в двора.


Днес Зелените отново, за да ги отразят безплатно централните медии, организират в няколко града шествия. Едното обичайно е във Варна, където освен някой друг еколог участват и рокери, с мотори от по 1 000 кубика. Обикновенно форсират яростно този път срещу газа, все едно техните машини са на алпийски въздух и хич не замърсяват околната среда. В София протестърите са на Попа, от където ще си направят една разходка по централните улици, в час пик. Активистите на Зелените ще се покажат, този път като лица на автентичното гражданско общество. В Пловдив, обичайно 8 човека с три плаката, ще бранят чистотата на водата в Добруджа. В Пазарджик, вместо да протестират срещу отровения въздух, от горящото от години сметище, петима с плакати ще борят газовите монополисти.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

телец

Този ден е малко по-интелектуален за вас

Този ден е малко по-интелектуален за вас, с други думи -