Филмът се фокусира върху хирург, изигран от актрисата Юлия Пересилд, която е изпратена на МКС, за да извърши операция на космонавт, пострадал по време на излизане в открития космос.

Свързани новини

23.04.2023 07:44

Екипът на руския филм The Challenge пътува до Международната космическа станция, отбелязвайки пробив в създаването на филми

Видян 11399 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Русия официално пусна на екран първия в историята игрален филм, който е частично заснет в космоса. Сниман на борда на Международната космическа станция (МКС), "Предизвикателството", чиято премиера се състоя в четвъртък в руските кина, се отбелязва като новаторско постижение в областта на филмопроизводството.

Филмът се фокусира върху хирург, изигран от актрисата Юлия Пересилд, която е изпратена на МКС, за да извърши операция на космонавт, пострадал по време на излизане в открития космос.

За да заснеме сцените в космоса, актрисата, заедно с режисьора Клим Шипенко, трябваше да премине през строга подготовка в продължение на четири месеца, преди да замине за МКС, придружена от космонавта Антон Шкаплеров, за 12-дневен престой през октомври 2021 г. Шипенко отговаряше за камерата, осветлението и звука по време на престоя в орбита. Режисьорът донесе общо 30 часа кадри от пътуването, 50 минути от които попаднаха в окончателния вариант на филма.

По време на речта си в Кремъл, посветена на Деня на космонавтиката на 12 април, руският президент Владимир Путин отбеляза, че екипът на филма "Предизвикателството" е извършил "истинско гражданско, човешко дело" и е реализирал "прекрасен научен и образователен проект". Той нарече филма "уникално събитие за световното кино" и отбеляза, че "ние сме първите, които снимат игрален филм в орбита, на борда на космически кораб. Още веднъж, първи."

Русия има богата история на пионери в космическите пътувания, датираща от съветско време, и е регистрирала редица "първенства" - от изстрелването на първия спътник "Спутник", през Юрий Гагарин, който става първият човек, пътувал в космоса, Валентина Терешкова, първата жена в орбита, до заснемането на първия игрален филм в космоса.


Продуцентът на "Предизвикателството" Константин Ернст отбеляза, че макар всички от екипа на филма да са почитатели на холивудския блокбъстър от 2013 г. "Гравитация" със Сандра Бълок и Джордж Клуни в главните роли, най-новият руски филм ще покаже ясно, че "американската картина е графична", докато "при нас всичко е направено с истинско масло. Истински космос, безтегловност, космонавти."

В интервю преди премиерата на филма Ернст разкрива, че идеята за филма се е появила за първи път преди 23 години, но поради неразкрити обстоятелства тогава не е могла да бъде реализирана. Той също така отбеляза, че общата стойност на проекта възлиза на по-малко от един милиард рубли (12 милиона долара).  

В момента Холивуд също има планове за заснемане на игрален филм в реалния космос. През 2020 г. НАСА потвърди, че работи със звездата от "Мисията невъзможна" Том Круз за заснемането на приключенски екшън на борда на МКС. Компанията SpaceX на Илон Мъск също участва в проекта и предложи да изведе актьора в космоса на борда на капсулата Dragon.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей