Жените, наети в ЕС, печелят средно с 13% по-малко от мъжете за един и същи труд

Свързани новини

15.11.2023 09:54

ЕК: Жените, наети в ЕС, печелят средно с 13% по-малко от мъжете за един и същи труд

Видян 550 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Жените, наети в Европейския съюз, все още печелят средно с 13 процента по-малко от мъжете за един и същи труд. Това означава, че за работа, за която един мъж печели едно евро, жена би взела 87 цента, се посочва в изявление на Европейската комисия, предаде БНР.

В България за една и съща работа жените взимат с 12,2 процента по-ниско възнаграждение.

В България мъжете печелят 1 лев, а жените 88 стотинки за една и съща работа, показват данни на Евростат за 2021 година, публикувани от ЕК. Нивото на заплащане на жените се повишава в сравнение с предходната - 2020 година, с 0.5. процентни пункта. През 2002 обаче разликата в заплащането на мъжете и жените у нас е била близо 19 на сто.

Средно за ЕС, жените получават с 13% по-ниско заплащане от мъжете за еднаква работа, въпреки че равното заплащане е част от законодателството на ЕС от тази година. Някои страни-членки обаче не са включили в националното си законодателство директивата, приета през месец юни.

Сред страните-членки разликата в заплащането е най-висока в Естония - там жените получават средно с 20,5 процента по-ниско възнаграждение от мъжете. Следват  Швейцария със 17,7 и Германия, където разликата е 17,5 на сто. Най-малка е разликата във възнагражденията на мъжете и жените за една и съща работа в Румъния - едва 3,6 на сто. В Словения е 3.8%, а в Полша - 4.5%.

Но жените от всички страни в ЕС трябва да работят повече дни в годината, за да постигнат нивото на годишна заплата на мъжете.

15 ноември ще бъде отбелязан символично като "Ден на равното заплащане", тъй като от тази дата жените трябва да работят до края на годината, за да спечелят вече спечеленото от мъжете за същата година. Инициативата трябва да ни напомни да продължим усилията за премахване на разликата в заплащането на мъжете и жените, се посочва в изявление на зам-председателят на ЕК Вера Йоурова и комисарят за равенството Хелена Дали.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

рак