Румънските фермери обявиха, че са решили за момента да се откажат от протестите, след като са получили уверения от министъра, че за период от 30 дни ще бъде позволено само транзитно преминаване на зърнени продукти от Украйна през Румъния, съобщи днес румънското национално радио.

Свързани новини

19.09.2023 15:55

ЕК започва проверка срещу Полша, Унгария и Словакия заради забраната на украинския внос

Видян 727 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейската комисия ще провери дали едностранните мерки, въведени от Полша, Унгария и Словакия срещу земеделския внос от Украйна, нарушават законодателството на Европейския съюз. Това съобщи говорител на ЕК на пресконференция в отговор на въпроси.

Ще преценим дали има нарушение на европейското право и дали са необходими последващи действия, ЕС взима решенията в областта на търговията, отбеляза говорителят. Попитан дали комисията следи за нечестни действия на търговците, довели до днешната обстановка и протести, той посочи, че ЕК проучва цялостната картина. Това е необходимо, за да предприемем по-нататъшни стъпки, добави той в отговор на въпрос дали ЕК може да предприеме действия срещу подобно поведение от страна на търговците.

Ако има доказателства за нечестни търговски действия, това трябва да се съобщи на редовните срещи, организирани от ЕК със засегнатите държави, за да се обсъдят нужните действия, заяви говорителят. Той уточни, че тази седмица на срещите се обсъждат предложенията на Украйна за контрол над износа на земеделски стоки към ЕС. Говорителят поясни, че държавите от ЕС, включително България, имат възможност да изкажат мнение по обсъжданите мерки, предаде БТА.

По неговите думи Украйна е предприела разговори с Будапеща, Варшава и Братислава по процедурите на Световната търговска организация (СТО) за уреждане на спорове. Киев вчера подаде оплакване в СТО заради едностранните мерки, предприети от Полша, Унгария и Словакия.

Същевременно стана ясно, че румънското правителство е решило да ограничи вноса от Украйна в следващите 30 дни и единствените, които ще се възползват от лицензирането в областта на зърнените култури, ще бъдат румънските фермери и преработватели, предаде Аджерпрес, цитирана от БТА.

Министърът подчерта, че в рамките на 30 дни тези лицензи трябва да бъдат получени както на територията на Украйна, така и на територията на Румъния, и в случай че "се опитат да внесат дори 1 кг пшеница или царевица в Румъния", заповедта за забрана е подготвена и ще бъде издадена и публикувана в Държавен вестник.

Президентът на Националната федерация ПРО АГРО (PRO AGRO) Йонел Арион заяви, че фермерите са склонни да изчакат 30 дни за прилагането на този механизъм и ако тези решения не бъдат спазени, те ще реагират по съответния начин.

Барбу допълни, че всяко правителствено решение, с което ще се приложи това лицензиране, ще се приема и ще се обсъжда съвместно със земеделските асоциации.

Румънските фермери обявиха, че са решили за момента да се откажат от протестите, след като са получили уверения от министъра, че за период от 30 дни ще бъде позволено само транзитно преминаване на зърнени продукти от Украйна през Румъния, съобщи днес румънското национално радио.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

лъв