Инициативата за регистрация на двете наименования е на Сдружение „Български традиционни млечни продукти“

Свързани новини

05.08.2023 10:08

ЕК включи българското кисело мляко и бялото саламурено сирене в списъка на защитените продукти

Видян 3686 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейската комисия вписа продуктите „Българско кисело мляко“ и „Българско бяло саламурено сирене“ като Защитени наименования за произход в Европейския регистър.

Регламентите за изпълнение бяха публикувани и в Официалния вестник на ЕС („Българско кисело мляко/Bulgarsko kiselo mlyako“ и „Българско бяло саламурено сирене/Bulgarsko byalo salamureno sirene“).

Инициативата за регистрация на двете наименования е на Сдружение „Български традиционни млечни продукти“. Вписването в европейския регистър е резултат от положените съвместни усилия и сътрудничеството между сдружението и МЗХ.
И двете наименования: „Българско кисело мляко“ и „Българско бяло саламурено сирене“ съдържат в себе си името на държавата, като първият регистриран български продукт, при който името на държавата също беше включено в наименованието му е Защитеното географско указание „Българско розово масло“.

При „Българско кисело мляко“ и при „Българско бяло саламурено сирене“ очертаният географския район на производство е територията на Република България, а суровината, която се използва, е българско мляко – краве, овче, биволско, козе или смесено.

След влизане в сила на регламентите, само производителите, които спазват одобрените продуктови спецификации и това е удостоверено от контролиращо лице – сертифицираща фирма, могат да използват регистрираните наименования, означението „защитено наименование за произход“ или абревиатурата „ЗНП“, както и специалния символ (лого) на ЕС, с който се обозначават продуктите със защитен произход. За целта следва да са преминали процедура по одобрение от МЗХ и да са вписани в регистъра на производителите на дадения продукт на уебсайта на министерството.

Продуктите със защитени географски означения са вид интелектуална собственост и поради това се ползват с особено висока степен на закрила от неправомерна употреба на наименованието, включително посредством двустранни търговски споразумения между ЕС и трети страни.

Източник: Министерство на земеделието



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

риби