Свързани новини

12.10.2011 14:45

ЕК удари рамо на Сърбия

Видян 1249 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейската комисия препоръча Сърбия да стане кандидат-член на ЕС, както и да има готовност да започне преговорите за присъединяване, когато бъде извършен прогрес в ключова област, информира Фокус.


По отношение на политическите критерии в доклада се отбелязва, че Сърбия е отбелязала значителен прогрес. Посочва се, че Белград има обширна законова и институционална рамка за прилагането на закона и защита на човешките права и малцинствата. Ключови законодателни елементи са били приети в последните месеци, съобразно с европейските стандарти в области като избирателното право, финансирането на политическите партии и отношенията между парламента и независимите регулаторни органи. Докладът посочва, че страната предприема процес по преразглеждане, имащ за цел да реагира на първоначални дефицити при преназначаването на съдии и прокурори. Отбелязва се, че има редица празнини в изпълнението на законовата рамка, по които Сърбия трябва да увеличи усилията си. По отношение на условията за Процеса по стабилизация и асоцииране Сърбия трябва да бъде похвалена, че е достигнала напълно задоволително ниво спрямо сътрудничеството с Международния наказателен съд за бивша Югославия, с ареста и предаването на правосъдието на последните двама обвиняеми на съда.


Като цяло Сърбия е изпълнила всички 46 искания на съда в Хага за предаване на подсъдими. Страната е поела прогресивно активна роля в регионалното сътрудничество и стимулиране на траен мир в региона. След първите резултати, постигнати в диалога с Косово, се очаква Сърбия да се ангажира отново и да постигне бързо споразумения навреме. Сърбия също ще трябва да постигне още значителен прогрес в подобряване на отношенията с Косово и в изпълнението на прагматични и устойчиви решения за улесняване на живота на хората.


По отношение на икономическите критерии за установяване на функционираща пазарна икономика Сърбия е постигнала голям политически консенсус за основите на пазарна икономика, подкрепен от доказателства за изпълнението на икономически реформи. Страната е успяла да поддържа макроикономическа стабилност по време на глобалната икономическа криза. Икономическата интеграция с ЕС е висока.


Въпреки това обаче остават редица структурни слабости, с които Сърбия трябва да се справи в средносрочен период. Бизнес средата продължава да се затруднява от несигурност. Чуждестранните директни инвестиции са започнали да се възстановяват през 2011 г. Въпреки постепенното икономическо възстановяване обаче безработицата остава висока.


Докладът посочва, че Сърбия е отбеляза прогрес в хармонизирането на законодателството си с европейските стандарти.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

скорпион