Страните от Европейския съюз имат право да въвеждат задължителна ваксинация на своето население срещу коронавирус, ако санитарната обстановка го налага. Това заяви представителят на Европейската комисия Щефан Де Кеерсмакер, предаде БГНЕС.


"Въпросът дали е необходима задължителна ваксинация е в компетенцията на държавите от ЕС и те трябва да вземат окончателно решение сами. Европейската комисия счита, че продължаването на ваксинацията е най-важната задача. Зависи от държавите-членки какви мерки ще предприемат, за да осигурят ваксинацията на своето население", каза той.


Кеерсмакер подчерта, че ЕК "продължава да се стреми да постигне целта да ваксинира 70% от пълнолетното население на съюза до края на юли".


В понеделник ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че всички 27 държави от ЕС вече са получили достатъчно дози ваксини, за да ваксинират поне 70% от възрастното население.


От началото на юни в страните-членки започна ново рязко намаляване на степента на ваксинация, което е причинено не от липсата на дози, а от големия брой хора, които са