Свързани новини

05.12.2014 15:24

ЕК ни дава 104,8 млн. евро за подпомагане на най-нуждаещите се

Видян 1376 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България ще получи 104,8 милиона евро от новия Фонд за европейско подпомагане на най-нуждаещите се (FEAD). Това става възможно след като Европейската комисия прие оперативна програма за страната ни. За нея ще се използват средства именно от този фонд, съобщават от комисията. С предоставените средства ще осигури основно материално подпомагане за най-нуждаещите се в страната. Към тях ще бъдат добавени над 15 милиона евро от българския държавен бюджет.


Комисарят по заетостта, социалните въпроси, уменията и трудовата мобилност Мариан Тейсен заяви, че приветства горещо програмата на FEAD за България, която ще подпомогне усилията на страната за намаляване на броя на хората, страдащи от материални лишения. Тя вярва, че благодарение на фонда ситуацията ще се промени - като осигури спешна помощ на хората в най-неблагоприятно положение, FEAD ще допринесе за напредъка на България в постигането на нейната цел до 2020 г. 260 000 души да преодолеят прага на бедността, коментира еврокомисарката.


От ЕК уточняват, че в България Фондът за европейско подпомагане на най-нуждаещите се ще финансира раздаването на индивидуални пакети с хранителни продукти и на топла храна от социални кухни, както и съпътстващи социални услуги. Дейностите по изхранване на бедните ще да започнат още тази зима. Те ще бъдат организирани от общините и партньорски организации, които ще правят доставки по домовете за хората със затруднено придвижване.


Хранителни помощи ще получават лица на социално подпомагане, пенсионери с ниски пенсии, хора, които отговарят на условията за отпускане на помощи за отопление, и тези с общ доход по-нисък от диференцирания минимален доход. Освен това топла храна ще се предлага на бездомните и на жертвите на природни бедствия и извънредни ситуации.


Програмата предлага също съпътстващи мерки за насърчаване на социалното приобщаване, като достъп до други общински социални услуги, включително до дейностите, подпомагани от Европейския социален фонд, като и временно настаняване на бездомни хора.


Фондът за европейско подпомагане на най-нуждаещите се (FEAD), който функционира от януари 2014 г., е ярък символ на европейската солидарност. Основната му цел е да се прекъсне порочният кръг на бедност и лишения чрез нефинансово подпомагане на някои от най-уязвимите граждани на ЕС. В реално изражение средствата на FEAD за периода 2014-2020 година възлизат на 3,8 милиарда евро.


Фондът ще помогне за намаляване на социалното разслоение чрез облекчаване на най-тежките форми на бедност. Той ще допринесе и за постигането на поставената в стратегията „Европа 2020" цел до 2020 г. броят на бедните или застрашените от бедност и социално изключване хора да бъде намален, уточняват още от Еврокомисията.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

козирог