Свързани новини

17.07.2014 14:15

ЕК иска повече усилия от държавите членки в борбата с измамите

Видян 1002 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Държавите членки трябва да задълбочат усилията си за предотвратяване, разкриване и докладване на измамите, засягащи финансовите средства на ЕС. Това се посочва в годишния доклад на Европейската комисия (ЕК) относно защитата на финансовите интереси, съобщават от комисията. В доклада се съдържат подробни препоръки относно областите, в които националните органи следва да обърнат специално внимание.


Констатирано е също, че установените измами при разходването на средства на ЕС съставляват по-малко от 0,2 % от всички средства. Въпреки това комисията е на мнение, че на национално равнище следва да се положат по-големи усилия както в борбата, така и в разкриването на измами. Именно поради това се посочва държавите членки да преразгледат своите системи за контрол, за да се гарантира, че те са целенасочени и съобразени с риска.


Съгласно доклада положителен е фактът, че на национално равнище е отбелязан добър напредък по отношение на прилагането на нови правила и политики, които ще засилят борбата срещу измамите в идните години. Наред с това през последните 5 години на равнището на ЕС е отбелязан значителен напредък в изграждането на по-стабилна среда за борба с измамите. След цялостното им разгръщане тези инициативи могат да намалят значително равнището на измамите.


Комисарят по въпросите на данъчното облагане, митническия съюз, статистиката, одита и борбата с измамите Алгирдас Шемета заявява, че през последните пет години комисията е извела борбата с измамите на ново равнище. „Представените от нас строги и амбициозни нови правила, инициативи и рамки ясно показват решимостта ни да защитим парите на гражданите от измамници. Сега е време държавите членки да задълбочат своя принос. Те трябва да укрепят усилията си за предотвратяване, разкриване и преследване на тези, които се опитват да ощетят бюджета на ЕС", смята Шемета.


Според доклада броят на измамите, засягащи бюджета на ЕС, които са установени от националните органи, леко е спаднал през 2013 г. в сравнение с 2012 г. По отношение на разходите 248 милиона евро от средствата на ЕС са били засегнати от измами, което се равнява на 0,19 % от разходната част на бюджета. Спрямо предходната година, когато са били засегнати 315 милиона евро, това представлява спад от около 21 %.


По отношение на приходите предполагаемите или установените измами възлизат на 61 милиона евро, което се равнява на 0,29 % от сумата на събраните през 2013 г. традиционни собствени ресурси. Спрямо предходната година (със 77,6 милиона евро засегнати от измами) тук също е отбелязан спад от 21 %.


От ЕК посочват, че въпреки че общото финансово отражение на измамите, засягащи европейски средства, е намаляло през миналата година, броят на докладваните случаи на измами при разходването на средства на ЕС се е увеличил в сравнение с предходната година. Според изготвилите доклада това може да е резултат от по-строгите мерки за разкриване на измами на по-ранен етап, което води до намаляване на общия размер на засегнатите средства. То също така може да е признак за по-добро докладване на измамите от някои държави членки, се посочва още в доклада.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв