17.04.2009 10:54

ЕК иска да увеличи отпуска по майчинство

Видян 1737 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейската комисия (ЕК) възнамерява да увеличи отпуска по майчинство, който в момента варира в различните страни-членки на ЕС, съобщи БГНЕС.


В Германия и Швеция например е 14 седмици, в Чехия и Словакия – 28 седмици, а във Великобритания – 52 седмици, т.е. цяла една година. Комисията по правата на жените и равенството между половете ще разгледа предложението на ЕК. Още през октомври миналата година в Брюксел бяха изготвени три предложения – отпускът по майчинство да се увеличи от 14 на 18 седмици, повече гъвкавост при избора кога точно една жена да вземе отпуска по майчинство – преди или след раждането, и минимално гарантирано възнаграждение за този период. Тези три предложения предизвикаха многобройни коментари в страните-членки. Мери Колинс, експерт по социалната политика от Европейското лоби на жените казва, че "най-напред става дума за продължителността на отпуска по майчинство". "Някои евродепутати предлагат той да е 20 седмици. Ние, от Европейското лоби на жените, поискахме отпускът по майчинство да е 24 седмици. За работодателите също ще е по-добре, ако знаят предварително, че тяхна служителка ще отсъства за по-дълъг период. Друг деликатен проблем е сериозната липса на детски градини. Затова предлагаме този период от 6 месеца, който ще позволи на родителите да успеят да уредят детска градина за детето си. Най-вероятно евродепутатите ще се споразумеят за 20 седмици", казва още Мери Колинс.
Страните-членки внесоха 136 предложения за продължителност на отпуска, които варират от 14 до 24 седмици. Този въпрос предизвиква много оживен дебат в Европейския парламент. Депутатите все още не са гласували, но най-вероятно чрез компромиси ще се спрат на 20 седмици. Вторият деликатен въпрос е този за възнаграждението. В момента в страните-членки няма установен уеднаквен принцип за определяне на възнаграждението на жените по време на майчинството. "В Австрия жените получават 100% от заплатата си по време на майчинството. Докато във Франция например е 100% от заплатите за трите последни месеца, но с установен таван", каза още Мери Колинс.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

риби

Това е подходящ момент да се съсредоточите върху изграждането на силни

Това е подходящ момент да се съсредоточите върху