Свързани новини

25.09.2013 12:09

ЕК: България е с ниска производителност и технологии

Видян 2391 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България се характеризира с ниска производителност и преобладаващо ниско- и средно технологични производства, като производството на храни, напитки и тютюневи изделия е най-големият отрасъл.


Това посочва Европейската комисия в доклада си за конкурентоспособността, озаглавен "Няма растеж и работа без промишленост", цитиран от БТА.


Преминаването от икономика, почиваща на ресурсите, към икономика, почиваща на иновациите, се очертава като предизвикателство за страната, се казва във въведението на частта от доклада за България.


Високотехнологичните и средно високотехнологичните фирми все пак създават 29 процента от общата добавена стойност, като ангажират 21 на сто от работната сила, заета в производството.


Сравнителният анализ на иновациите в ЕС за 2013 г. отрежда на България място в групата на държавите със скромни постижения.


Слабостите са по-специално по отношение на отворените, високоефективни и привлекателни научноизследователски системи, финансирането и подкрепата, инвестициите на фирмите и изградените връзки и предприемачеството. Едва 17 на сто от МСП са въвели маркетингови или организационни иновации (средна стойност за ЕС - 39 на сто) и едва 21 на сто са въвели нов продукт или нов процес (средна стойност за ЕС - 34 на сто).


В съответствие със стратегията "Европа 2020" България се стреми към 2020 г. да инвестира в НИРД 1,5 на сто от своя БВП - амбициозна цел, тъй като настоящите нива на инвестициите са малко над 0,5 процента.


По отношение на иновациите и напредъка Световният икономически форум класира България на 97-о място сред 144 държави, въпреки че по отношение на факторите, повишаващи ефективността, тя е 59-та от 144 държави.


Сравнително силното представяне по отношение на дела на завършилите висше образование и гимназиален етап на средното образование е основа за постигане на по-добри резултати.


През 2011 г. бяха създадени две схеми за отпускане на безвъзмездни средства в подкрепа на научноизследователската и иновационна дейност на МСП, била тя самостоятелна или в партньорство с организации за НИРД. През 2012 г. бяха подписани 77 споразумения за отпускане на безвъзмездни средства за научноизследователска работа и 110 стартиращи фирми получиха подкрепа за иновации.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

рак