Скокът на местните данъци и такси е "прехвърляне на отговорност от правителството към общините".

Свързани новини

14.11.2023 11:26

Ефекти от вдигането на данък сгради - спад в събираемостта, скок на наемите

Видян 1156 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Скокът на местните данъци и такси е "прехвърляне на отговорност от правителството към общините"

Това мнение изрази пред БНР Георги Кадиев, бивш депутат, бивш заместник-министър на финансите, както и бивш общински съветник.

Най-вероятно общините ще вдигнат данъците, ще започнат да събират повече пари и кабинетът ще намали субсидията за тях, прогнозира той.

Сравнено с други европейски държави, имотните данъци у нас са доста ниски, отбеляза Кадиев. Последното увеличение на данъци в Столичната община е през 2007 г., припомни той.

Кадиев отправи предложение данък сгради да се увеличи само за второ и последващо жилище, както и за обекти, които попадат в категорията на т.нар. туристически данък.

"При нашите доходи няма как да увеличите рязко данъка върху сградите и таксата битови отпадъци. Трябва да стане много плавно", смята бившият заместник-министър на финансите. По думите му, "при всички положения ще бъде по-лоша събираемостта, хората ще отлагат това плащане, колкото могат".

Ако сте държавен служител и ви вдигнат заплатата с 5%, а данъкът скочи с 30%, то цялото увеличение ще бъде изядено само от този данък, даде пример Кадиев.

Според него повечето от данъчните предложения няма да бъдат приети, а бюджетът, който ще влезе в пленарната зала, ще е много различен от проекта на Министерството на финансите.

Липсва възможно най-груба и обща оценка на въздействието, подчерта икономистът Адриан Николов от Института за пазарна икономика в предаването "Хоризонт до обед". Той коментира, че трябва да се прецени какво ще бъде отражението на подобно увеличение върху събираемостта, чийто спад е "почти неизбежен".

Събираемостта остава сериозен проблем. Общините изпитват дефицит на ресурс, изтъкна той и поясни, че общините имат право да варират в коефициента, който налагат като местен данък.

"Всеки кмет и всеки общински съвет ще трябва да реши отделно - колко е пределната поносимост към повишаването на данъка."

Николов нарече "неособено добра практика" прокрадването на нови идеи между общественото обсъждане и представянето на предложенията за данъчни промени – "неща, които не сме виждали досега".

Като възможен резултат от скока на данък сгради икономистът посочи вдигането на наемите, защото наемодателите биха прехвърлили това увеличение върху наемателите.

Относно Бюджет 2024 и конфликтните за сглобката идеи Адриан Николов заяви, че голяма част от предложенията са "доста козметични" и "най-вероятно ще има сериозни корекции":

"И идеята с касовите бележки, и идеята с доносите ще отпадне. Таванът за кешовите плащания също най-вероятно ще срещне много сериозна агресивна реакция."



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

козирог