Свързани новини

17.07.2014 17:10

Единни общи условия за 51 ВиК дружества предлага ДКЕВР

Видян 1402 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Проект за единни общи условия между потребителите и ВиК операторите бе разгледан днес в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). В дискусията участие взеха представители на ВиК операторите в страната, Министерството на регионалното развитие, Комисията за защита на конкуренцията, граждански организации и др.


Промените се очаква да засегнат 51 ВиК дружества.


В новите разпоредби се отразяват препоръки на Комисията за защита на потребителите (КЗП), касаещи начините на плащане и възстановяването на неправомерно надвзетите суми, като това ще става с начисляване на лихва.


Вече няма да е задължително клиентите да плащат сметките си, когато са подали жалби срещу дружествата.


Освен това са добавени клаузи относно възможностите за извършване на промени в сградните ВиК инсталации от страна на потребителите, както и такива относно въвеждането на отчет минимум един път годишно в сгради в режим на етажна собственост съвместно от ВиК оператора и представители на Етажната собственост, съответно оформяне на двустранни протоколи с направени констатации.


В проекта за единни Общи условия е добавено и изискване за издаване на обобщена месечна справка от страна на ВиК оператора след подаване на молба от потребителя в случаите, в които се разпределя разход „общо потребление", като потребителите не дължат заплащане за справката.


Много по-детайлно е регламентиран и редът за разпределение на разход „общо потребление" на вода в сгради в режим на етажна собственост и е въведен регламент за служебно откриване на индивидуални партиди за отделните имоти в сгради в режим на етажна собственост, при тяхното въвеждане в експлоатация, както и възможност за откриване на индивидуални партиди за сгради в режим на етажна собственост, за които има формиран дълг по общия водомер.


 Проектът уточнява и реда за погасяване на задължения при наличието на няколко просрочени задължения, които потребителят не е в състояние да погаси едновременно.


След обсъждането пред журналисти Илиан Илиев от регулатора заяви, че до две години е възможно да се сключват индивидуални договори с потребителите на ВиК услуги и техният водомер да стане уред за търговско измерване, а не за контролно, както е в момента. Това обаче няма да е панацея за решаване на проблемите в сектора, защото и в този случай потребителите ще трябва да заплащат загубите (кражбите) на вода от общия водомер по определен от Общото събрание на входа ред.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

лъв